Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SVT-medarbetaren: Möjligt att fria

Publicerat torsdag 9 februari 2017 kl 17.14
Fredrik Önnevall
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT, Carl-Johan Söder/SVT

Fredrik Önnevall menar att det finns juridiska möjligheter att fria honom och medarbetarna från SVT som fällts i tingsrätten. Fredrik Önnevall kommer att överklaga sin dom till hovrätten.

Hovrätten kommer att få pröva den dom som Malmö tingsrätt fällde i dag. Så här långt är det klart att Fredrik Önnevall själv och den tolk han arbetade ihop med kommer att överklaga domen. 

– Jag hoppas att en annan rättsinstans kommer fram till att det slutar med en friande dom. Jag menar att det finns lika mycket juridiska möjligheter för att fria som att landa i tingsrättens slutsats. Jag delar inte den slutsats de har dragit, säger Fredrik Önnevall.

Om även den fotograf som ingick i tv-teamet kommer att överklaga är ännu inte klart och inte heller om åklagaren, Kristina Amilon kommer att göra det. Hon är på semester och har inte kunnat nås för en kommentar.

Malmö tingsrätt anser i sin dom i dag att det är helt klart att de tre SVT-medarbetarna planerade resan och hjälpte pojken till Sverige på ett sätt som är straffbart. Helena Olsson som är programbeställare för nyheter, samhälle och dokumentärer på SVT tror inte att domen skadar förtroendet för företaget.   

– Det är möjligt att det skadar förtroendet hos några enskilda, men för helheten tror jag att det finns en stor förståelse för att de hamnade i en svår situation och klev ur sin journalistroll och agerade på humanitära grunder, säger Helena Olsson. 

Malmö tingsrätt underkänner de tre SVT-medarbetarnas argument att de bör frias för att de agerade av humanitära skäl. Tingsrätten anser inte att den 15-årige syriske pojken hade ett omedelbart skyddsbehov.

Han hade kunnat söka asyl i något av de länder de passerade på vägen till Sverige och tingsrätten lägger också vikt vid att han inte sökte asyl omedelbart när han kom hit. 

Men straffet ska vara lägre än de tre månader åklagaren ville ha, anser tingsrätten eftersom de tre hjälpte ett barn av medmänsklighet.

Tingsrätten anser att straffvärdet är två månader. I praktiken blir det villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst eftersom de tre SVT-medarbetarna inte är straffade sedan tidigare. Chefsrådman Kristina Andersson välkomnar att domen överklagas.    

– Jag hoppas att den blir det, att den får oss att tänka på ett litet annat sätt. 

Vad är det i den som är speciellt, är det frågan om humanitära skäl? 

– Den har viss betydelse. Den är ju prövad av Högsta domstolen en gång, men den har viss betydelse. Men jag tror att själva påföljdsfrågan, valet av straff och straffets längd kommer att ha större betydelse, säger Kristina Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".