Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre EU-bidrag till Sverige när Brexit genomförts

Publicerat lördag 11 februari 2017 kl 04.30
"Många bra projekt i Sverige kan försvinna"
(1:57 min)
Man med glasögon.
Lars Danielsson, Sveriges ambassadör och Chef för Sveriges ständiga representation vid EU i Bryssel. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sverige och flera andra rika EU-länder måste räkna med kraftigt minskat stöd till olika EU-projekt när britterna nu lämnar unionen, enligt Sveriges EU-ambassadör.

– Det är det enda sättet som vi kan hålla nere avgiften. Det innebär att finansieringen av många bra projekt i Sverige kan komma att försvinna om ett antal år. Det är en realitet. Det finns inget folkligt stöd i Sverige för att betala mer till EU och då blir bland annat konsekvensen   att vi får mindre pengar tillbaka. Vi har inte råd helt enkelt, säger Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson.

Storbritannien är idag den tredje största bidragsgivaren till EU med 18 miljarder euro årligen. Det motsvarar ungefär 180 miljarder svenska kronor.

När de pengarna försvinner måste EU antingen höja avgifterna för medlemsländerna eller minska på utgifterna. Den svenska linjen är alltså att avgifterna inte kan blir högre än idag.

Hela 40 procent av EU:s totala budget går till jordbrukspolitiken. Många av de stöden har fått hård kritik genom åren.

Men även svenska bönder får förstås pengar härifrån. Förra året gick till exempel 2,2 miljarder kronor till landsbygdsutveckling och
7,6 miljarder betalades ut till svenskt gårdsstöd.

I framtiden kan inte bönderna räkna med lika mycket stöd, säger Lars Danielsson.

– Det kommer att minska jämfört med idag, men det kommer inte att vara noll. Jag är övertygad om att svenska bönder även i fortsättningen kommer att få någon typ av stöd för att hålla igång ett livskraftigt jordbruk, säger EU-ambassadören.

Förra året betalade Sverige ungefär 40 miljarder svenska kronor till EU:s budget och fick tillbaka 14. När britterna har lämnat unionen kommer alltså utgiften fortfarande att vara ungefär lika stor, men vi kommer att få tillbaka mindre.

– Det finns liksom inga pengar som kan regna från himlen som kan kompensera de brittiska bidragen. Det får ske genom att vi anpassar våra utgifter till den något lägre inkomstnivån, säger EU-ambassadör Lars Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".