Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare toppchef varnades om mutmisstankar

Publicerat fredag 17 februari 2017 kl 04.27
Korruptionsexpert: Olämpligt när det gäller en så stor fråga
(2:44 min)
Statens fastighetsverk och mejl mellan chefer på myndigheten
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl / TT, Sveriges Radio Montage
Den före detta toppchefens mejl den 9 december 2016 till en högt uppsatt chef på Statens Fastighetsverk.
2 av 2
Den före detta toppchefens mejl den 9 december 2016 till en högt uppsatt chef på Statens Fastighetsverk. Den höga chefen vidarebefordrar mejlet till generaldirektören och undrar vad han ska göra. Generaldirektören svarar och ger förslag på att de ska berätta för den huvudmisstänkte om polisanmälan verket gjort. Foto: Sveriges Radio Montage

Ekot kan i dag avslöja nya uppgifter i korruptionshärvan i Statens Fastighetsverk. Intern e-post visar att den huvudmisstänkte, en före detta chef på myndigheten, fick en förvarning om att han utreddes för mutbrott. Beslutet att underrätta honom kom från högsta nivå inom Fastighetsverket.

– Jag tycker att det är olämpligt när det är en så här stor fråga, att man avslöjar det överhuvudtaget. Jag skulle nog inte underrätta en sådan person, säger korruptionsexperten Torbjörn Lindhe.

Korruptionshärvan kring Statens Fastighetsverk, som avslöjades av TV4:s Kalla Fakta, utreds just nu av åklagare vid Riksenheten mot korruption. Sex personer är misstänkta i den omfattande härvan, däribland generaldirektören Björn Anderson.

Den huvudmisstänkte, en före detta chef på myndigheten, utreds för mutbrott. Han ska bland annat ha använt myndighetens pengar för att i samarbete med externa leverantörer gynna sig själv på olika sätt.

Ekot kan nu visa att mannen, redan en och en halv månad innan han greps, fick information från högsta ledningen på Fastighetsverket om misstankarna mot honom. TV4 hade i början av december då besökt honom och undrat om det pågick en polisutredning mot honom.

Direkt efter, den 9 december, mejlade mannen till en chef på verket och berättade om TV4-besöket. Han avslutade mejlet med: "Vad är det som händer?"

Det är här vid det här ögonblicket som chefer på Fastighetsverket fattar ett beslut som kan påverka polisutredningen, anser flera korruptionsexperter Ekot pratat med.

Efter förslag från generaldirektören Björn Anderson beslutade sedan en högt uppsatt chef, även han numera misstänkt i härvan, att de skulle berätta för den huvudmisstänkte om den polisanmälan de gjort. Det framgår av intern e-post som Ekot har läst.

Så här skriver till exempel generaldirektören till en chef på Fastighetsverket den 9 december förra året:

"Spontant känns det väl som att vi borde berätta för NN (mutmisstänkte f.d. chefen, red. anm.), eller? Mvh / Björn".

Torbjörn Lindhe, korruptionsexpert och tidigare chef på Institutet mot Mutor, anser att det finns klara möjligheter för den huvudmisstänkte i härvan att sabotera polisutredningen i och med att han får reda på misstankarna.

– Det kan ju absolut vara så att den här huvudpersonen har kontaktat vissa personer och att de har förberett sig. De vet hur de ska svara på ett helt annat sätt eller de har försökt att radera vissa mejl eller något som förekommit. Sannolikheten är ju ganska stor att man försöker påverka vissa personer, säger Torbjörn Lindhe.

Vad tycker du om den här härvan i ljuset av att de berättade för honom redan i december?

– Det är väl inte sådär jättebra. Jag tror att det har påverkat utredningen och att det också påverkar du slutgiltiga domen.

Ekot har sökt de misstänkta personerna i härvan. Den huvudmisstänkte har avböjt intervju och de andra har inte gått att nå för en kommentar. Åklagaren Katarina Stenström Ros vill inte heller ställa upp på intervju och hänvisar till förundersökningssekretess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".