Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen utreder förbud mot barnäktenskap

Publicerat torsdag 16 februari 2017 kl 20.16
Bakgrunden är att Liberalerna vill köra över regeringen
(0:49 min)
Barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson
Barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson Foto: Fredrik Sandberg/Wiktor Nummelin/TT

Regeringen tänker ge en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag som innebär att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige.

Det framgår av en intern promemoria från justitiedepartementet, som Ekot har tagit del av.

Regeringen skriver just nu direktiv till den aviserade utredningen om "ett starkare skydd mot barnäktenskap". Och nu står det klart att ett av uppdragen blir att ta fram ett förslag som innebär att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige, enligt den promemoria som Ekot läst.

I Sverige får barn inte gifta sig. Men utgångspunkten är att myndigheterna ska erkänna utländska äktenskap, där parterna inte har tidigare anknytning till Sverige, konstaterar regeringen. "Detta kan inte anses vara en tillfredsställande ordning när det handlar om barn som ingått äktenskap utomlands", är slutsatsen.

Promemorian har överlämnats till företrädare för alliansen och Vänsterpartiet, som i morgon bitti är kallade till justitieminister Morgan Johansson och barnminister Åsa Regnér för att diskutera frågan om barnäktenskap.

Bakgrunden till mötet är att Liberalerna har föreslagit att riksdagens civilutskott ska köra över regeringen - och på egen hand ta fram ett lagförslag med innebörden att inget barn under 18 år ska kunna räknas som gift i Sverige - även om äktenskapet har ingåtts utomlands.

Utspelet har, som Ekot berättat, välkomnats av flera andra partier. Det är oklart vad Morgan Johanssons besked om att en utredning nu ska tillsättas betyder för oppositionens planer att civilutskottet ska utarbeta ett eget lagförslag.

Av promemorian från justitiedepartementet framgår också att regeringen ska utvärdera det nya brottet äktenskapstvång, som infördes 2014. Hittills har bara en person dömts för det. Regeringen vill bland annat att en utredare ska ta reda på varför så få anmälningar har lett till åtal och fällande dom.

Utredaren ska dessutom överväga om "tvång att vara kvar i ett äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelse" ska omfattas av regleringen om äktenskapstvång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".