Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nättrollen fyllde hennes mejlkorg med hundratals meddelanden

Publicerat fredag 17 februari 2017 kl 16.19
"Det är helt sjukt och jättedumt"
(3:11 min)
Facebooksida och händer på ett tangentbord
Flera rasistiska inlägg det finns också islamofobiska bilder. Foto: TT

Granskning Sverige är en sajt där nättroll får uppgifter om journalister som skriver känsliga artiklar och inslag för att kunna ringa, mejla och hota dem.

En som blivit uppringd och inspelad av Granskning Sverige är en ung journalist som vi kan kalla Malin. Hon hade rapporterat i ett ämne som brukar kunna leda till en del reaktioner – nämligen främlingsfientlighet.

Samma dag som hennes artikel hade publicerats så ringde telefonen på redaktionen. 

– Jag satt och jobbade under en nyhetsintensiv dag och fick ett samtal av en person som presenterade sig som en läsare.

Efter att ha svarat på ett par frågor anade Malin oråd och avslutade samtalet. Hon kände till den här typen av samtal. Och det skulle visa sig att det inte var en vanlig läsare som hade ringt henne.

Några dagar efter samtalet blev hon tipsad om att det fanns ett klipp på internet med hennes röst. Hon förstod direkt vad det handlade om. Granskning Sverige hade spelat in samtalet och lagt upp både bild och namn på Malin.

Sedan gick allt väldigt fort. Klippet fick hundratusentals visningar och mejlkorgen fylldes av hundratals meddelanden.

– De ifrågasatte mig som journalist och själva publiceringen men det var också rena hot och sexistiska kommentarer. Det värsta var att jag började fundera på min egen säkerhet för det publicerades adressuppgifter och jag blev ombedd av den säkerhetsansvarige att kolla mig över axeln när jag gick in genom en port.

Malin fick höra att det var osannolikt att det skulle hända något. Även de mest utsatta journalisterna, de som dagligen får ta emot hot, blir sällan fysiskt angripna. Men det var något nytt och jobbigt att behöva förhålla sig till.

Granskning Sverige beskriver sig som ett demokratiskt medborgarinitiativ som granskar etablissemanget, däribland medier. Medier har onekligen stor makt över vilka perspektiv som lyfts fram och vilka röster som får höras. Jag frågar Malin om medier, med den makten, får leva med att kritiseras och bli ifrågasatt.

– Det är klart att man ska tåla att ifrågasättas som journalist, men det måste ske på ett rimligt sätt. Att lura in mig på det sättet, det är inte så man gör.

Nu har det gått många månader sedan klippet med Malins röst spreds över internet och hennes mailkorg fylldes av hat och hot. Det värsta obehaget har lagt sig, men en hel del tankar och funderingar dröjer sig kvar.

– I efterhand har jag funderat på hur det har påverkat mig som journalist och jag undrar om det har fått mig att undvika att rapportera om vissa ämnen. Jag tänker ofta inför en publicering: kommer jag palla det här?

Har du någon gång censurerat dig själv.?

– Ja det tror jag.

Vad tänker du om det?

– Det är helt sjukt och jättedumt. De har makt genom de här metoderna.

I den här intervjun vill inte Malin ställa upp med namn och sin egen röst, och det menar hon talar för sig självt.

– Den här typen av situationer leder till rädsla, vilket man måste ta på allvar på redaktionerna. Det är lätt att rycka på axlarna åt den ständiga påtryckningen och inte prata om hur det påverkar journalistiken. För det tror jag att det gör, mer än man vill erkänna.

Har den här händelsen påverkat ditt yrkesval?

– Nej absolut inte. Tvärtom förstår jag ännu mer vikten av journalistik. Men det är svårt. Man pratar om att journalister är utsatta i andra länder. Men så är det även här hemma i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".