Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienter med hjärtsvikt lever längre om de registreras

Publicerat söndag 5 mars 2017 kl 16.00
Överläkare: Registreras man har man en bättre chans till längre överlevnad
(1:54 min)
Äldre man testar sitt hjärta vid en EKG-cykel.
1 av 2
Foto: Thomas Kienzle/TT
Överläkare Lars Lund vid Karolinska universitetssjukhuset
2 av 2
Överläkare Lars Lund vid Karolinska universitetssjukhuset Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Det går bättre för patienter med hjärtsvikt om de ingår i sjukvårdens kvalitetsregister. Det visar en ny studie som forskare vid Karolinska Institutet har gjort.

– Det viktigaste resultatet från det här arbetet är om man har hjärtsvikt och registreras i det svenska hjärtsviktsregistret som heter Rikssvikt då har man en bättre chans till längre överlevnad, säger överläkaren Lars Lund som lett studien vid Karolinska universitetssjukhuset.

Varför är det så?

– De som registreras i registret får också bättre behandling, bättre läkemedelsbehandling och bättre vård i övrigt.

Mellan 200 000 och 300 000 personer i Sverige har hjärtsvikt, som ofta ger andnöd och trötthet vid minsta ansträngning. Och det är allt fler som drabbas, säger Lars Lund.

– Hjärtsvikt blir en allt mer dominerande folksjukdom. Det är nu den vanligaste orsaken av alla kategorier för inläggning på sjukhus. Dessutom bidrar den åldrande befolkningen till en stark ökning av patienter med hjärtsvikt.

Den nya studien, där man jämfört överlevnaden mellan patienter i och utanför kvalitetsregistret Rikssvikt, visar att alla patienter inte får den bästa behandlingen, därför borde fler läkare registrera sina patienter, säger Lars Lund.

– Det finns i dag så mycket bra behandling och så mycket som bör göras. Registret fungerar som en checklista som påminner läkaren om all den tänkbara behandling som bör övervägas och ges till patienten. Dessutom är det så att resultaten från Rikssvikt är offentliga och det stimulerar sjukvården att tillhandahålla bättre vård.

Vad kan man göra som patient?

– Vi ser här i den här studien att hjärtsviktsvården kan vara mycket bättre i Sverige. Vi tycker det är samhällets ansvar att se till att ha fungerande register som vi ju ser förbättrar vården. Och som patient tycker jag det huvudsakliga man bör göra är att helt enkelt vara noga med att fråga sin läkare om man gjort allt man kan göra för att behandla hjärtsvikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".