Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre skillnader mellan blockens välfärdspolitik än de säger

Publicerat lördag 4 mars 2017 kl 16.22
Rådström Baastad (S): Skulle inte säga att vi åstadkommit förbättring överallt
(1:49 min)
Lena Rådström Baastad
Lena Rådström Baastad Foto: Erik Hedtjärn/Sveriges Radio

Skillnaderna mellan Socialdemokraternas och Alliansens skattepolitik är mindre än vad de vill ge sken av. Det visar siffror från Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst.

Välfärden är beroende av skatteintäkterna i kommuner och landsting. Under Alliansens åtta år vid makten steg dessa från 479 miljarder kronor till 603 miljarder kronor, en ökning med motsvarande 26 procent.

När Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad fick frågor om det i Ekots Lördagsintervju menade hon att man måste ta hänsyn till befolkningsökningen och att välfärden då kan ha fått mindre resurser.

– Lägger man till befolkningsökningen till de här siffrorna, då är det inte så att man kan säga, wow, vilket tillskott, säger hon. 

Men enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst så var det något fler arbetade timmar per invånare i kommunsektorn vid valet 2014, än när Alliansen tillträdde. Det ger alltså en delvis annan bild av hur välfärden påverkades.

Socialdemokraterna har ofta pekat på att de nu har vänt utvecklingen och satsar på välfärden. Samtidigt har regeringen bara höjt skatterna med ungefär 44 miljarder under de senaste två åren, enligt Ekonomistyrningsverket.

Men under den tiden har också budgetposterna för migration och integration ökat på ett ovanligt sätt med hela 35 miljarder. Räknar man bort de kostnaderna så blir skillnaden inte större än nio miljarder. 

– Vi har bytt riktning på svensk politik, men att säga att allt är tipp topp i Sverige eller att vi åstadkommit förbättring överallt, det skulle jag aldrig sitta och säga, säger Lena Rådström Baastad.

Kan du nämna något?

– Ja, när den socialdemokratiska regeringen tillför tio miljarder till kommun- och landstingssektorn så innebär det att man kan anställa fler lärare och personal inom förskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".