Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vindkraftverken som dödar rovfåglar

Publicerat tisdag 7 mars 2017 kl 07.57
Fågelskådaren Karl-Erik Söderqvist: Det kändes grymt
(1:59 min)
Västraby 29 oktober 2016
1 av 3
Den här havsörnen hittades död i Västraby i oktober i fjol. Foto: Privat.
Fågelskådare
2 av 3
Fågelskådaren Karl-Erik Söderqvist håller vakt vid de för rovfåglar livsfarliga vindkraftverken utanför Kattarp i Skåne. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Rovfåglar
3 av 3
Under ett år har vindkraftverken i Västraby och Rögle utanför Kattarp orsakat rena massakern i luften. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

En nyanlagd vindkraftpark norr om Helsingborg har retat upp fågelälskare över hela landet, och satt motsättningen mellan fossilfri energi och skyddsvärd natur i fokus.

De 13 vindkraftverken, som bara snurrat i drygt ett år, har dödat ett tiotal rödlistade rovfåglar som havsörn och pilgrimsfalk.

Fågelskådaren Karl-Erik Söderqvist från Helsingborg har hittat flera av de döda fåglarna:

–  Jag har hittat tre rovfåglar, och jag har hittat en havsörn som var kluven i två delar, vid ett av vindkraftverken.

– Det kändes grymt.

Vindkraftverken utanför Kattarp i Skåne har betytt dålig reklam för vindkraftsbranschen. Men Thomas Hallberg på branschorganisationen Svensk Vindenergi hävdar att man i normala fall tar hänsyn till naturvården.

– Hittar man de här rödlistade arterna, då lägger man oftast ner.

Thomas Hallberg säger också att prövningen av nya vindkraftverk blivit mycket hårdare.

– De verk som kommer upp har liten påverkan på arten.

–  Miljögifter, trafik och elledningar är ett mycket större hot än vindkraft verken är eller någonsin kommer att bli, säger Thomas Hallberg.

I dag finns det ungefär 3 400 vindkraftverk i Sverige, en siffra som måste åka till ungefär 5 000 år 2030 om målet att fördubbla energin från vind ska kunna infrias.

Krister Mild på Naturvårdsverket tror att vindkraftverken kan utgöra ett hot mot skyddsvärda fågelarter om utbyggnaden sker så fort som myndigheterna hoppas.

– Om utbyggnaden av vindkraftverken blir mera storskalig så kan det bli en påverkan, och för vissa arter kan man tänka sig att det blir en påverkan på nationell nivå, säger Krister Mild.

Miljönämnden i Helsingborg har nu beslutat om en rad åtgärder mot vindkraftverken utanför Kattarp för att försöka minska antalet offer bland rovfåglarna. Ordföranden i Skånes Ornitologiska Föreningen Staffan Åkeby säger så här om framtiden.

- Vi bedömer det som orealistiskt att verken ska tas ned, det tror vi inte vi kan få gehör för. Men vi hoppas att den här undersökningen ska ge tillräckligt starka argument för att det i varje läge ska vara möjligt att påverka vindkraftsbranschen.

Fågelskådaren Karl-Erik Söderqvist, som besöker området varje dag, hoppas slippa hitta fler döda havsörnar.

– För fågelskådare är det ett nöje att få se den fågeln, den är stor, den är mäktig.

– Och kanske ännu svårare är det när man hittar en pilgrimsfalkshona död, säger Karl-Erik Söderqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".