Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amerikansk hummer hot mot den europeiska

Publicerat tisdag 7 mars kl 21.00
"Det kan bli en helt ny art och det är en risk med det "
(1:52 min)
Amerikansk hummer.
Amerikansk hummer påträffad i svenskt vatten. Foto: Daniel Valentinsson/TT

Vid Havsforskningsinstitutet i Bergen, Norge har forskare nu kunnat bevisa att korsningar mellan amerikanska och europeiska humrar kan ge fertila avkommor. Det är oroande, enligt forskarna.

Resultatet forskarna fått fram kan få allvarliga konsekvenser för det europeiska hummerbeståndet.

– Som en forskare tycker jag det är väldigt spännande, men med tanke på biodiversiteten så tycker jag det är ganska skrämmande.

Så beskriver Ann-Lisbeth Agnalt, vid Havsforskningsinstitutet i Bergen, de upptäckter man gjort vid Havsforskningsinstitutet i Bergen som alltså visar att korsningar mellan amerikanska och europeiska humrar kan ge fertila avkommor.

Den amerikanska hummern är inte naturligt hemmahörande i europeiska vatten, trots det har allt fler amerikanska humrar fångats i Sverige under de senaste tio åren. Totalt 36 stycken sedan 2008.

Varje år importeras mellan 200-300 ton levande hummer från Nordamerika till Sverige och troligen har flera av dem rymt från så kallad sumpning, alltså behållare som placeras i havet för att hålla humrarna levande.

En stor farhåga har varit att de amerikanska humrarna ska korsbefrukta sig med sina europeiska motsvarigheter och skapa en livskraftig hybridpopulation som på sikt skulle kunna konkurrera ut den inhemska arten. Det är sedan tidigare känt att hybridhonor kan producera ägg. Den stora frågan har varit om även manliga hybrider är fertila och nu har alltså svaret kommit från Norge.

– Flera av humrarna hade deformerade spermier men vi fann också några med normala spermier, säger Ann-Lisbeth Agnalt.

Man har alltså undersökt manliga hybridhumrars spermieproduktion. Av det knappa trettiotal hannar som undersöktes var det några som producerade defekta spermier, några som producerade friska spermier och några som inte producerade spermier alls. Man vet fortfarande inte om hybriderna kan reproducera sig i det vilda, men nu vet man att möjligheten finns. Och det innebär en stor risk, säger Ann-Lisbeth Agnalt.

– Då har vi en helt ny art. Man kan fråga sig vad som är skrämmande med nya arter, det är helt enkelt att vi inte vet vad som kommer att hända, säger Ann-Lisbeth Agnalt.

2009 fångades för första gången en amerikansk hummerhona som bar på rom efter att ha befruktats av en europeisk hummerhane i havet utanför Larvik i sydöstra Norge. Honan, som döptes till Amanda, fördes till Havsforskningsinstitutet i Bergen och där har man låtit föda upp hennes avkomma.

Det tar normalt mellan fem och sju år för en hummer att nå könsmogen ålder och det har de alltså gjort nu. Under hösten ska man gå vidare med experimenten och se om hybriderna kan reproducera sig med andra humrar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".