Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mässlingsepidemi hotar i Texas

Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 05.00
"Jag tror inte på vaccin, Gud behöver ingen hjälp"
(2:03 min)
Kvinna med tonårig son i ett vardagsrum.
1 av 3
Sheila Lewis Ealey i Houston med sonen Temple som har autism som hon tror orsakats av vaccin. Idén bygger på en falsk forskningsstudie som motbevisats. Hon är med i påtryckarorganisationen Texas Medical Freedome Alliance. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Kvinna med två barn som sitter på en soffa.
2 av 3
"Om min fem månaders son Davyn får mässling eller kikhosta av sin storebror Astin som snart börjar skolan så kan det vara livsfarligt för honom" säger Jinny Suh i Austin som startat organisationen Immunize Texas. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Man framför en bokhylla.
3 av 3
Risken är stor för en mässlingsepidemi i år när bara drygt hälften av barnen är vaccinerade i vissa Texasskolor, varnar Professor Peter Hotez som leder vaccinationsforskningen på Baylor College of Medicine i Houston. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

I Texas i USA varnar nu experter att bara drygt hälften av barnen i vissa skolor är vaccinerade mot barnsjukdomar och att risken är stor för en mässlingsepidemi i år.

Småbarnsföräldrar i Texas är rädda att deras spädbarn ska smittas och få svåra skador eller dö, därför att andra föräldrar har rätt att vägra vaccin. 

– Om min fem månaders son får mässling eller kikhosta så kan det vara livsfarligt för honom, säger Jinny Suh i Austin som dragit igång organisationen Immunize Texas för att få lagarna ändrade så att det bara är barn med medicinska skäl som undantas från vaccinsprutor.

2015 dog mer än 130 000 barn av mässling i världen, men tack vare att de flesta barn numer vaccineras så undviks miljontals dödsfall årligen. Fast i flera delstater i USA, däribland Texas mobiliserar nu föräldrar som försvarar rätten att avstå vaccin för sina barn av religiösa skäl eller oro för biverkningar.

– Jag tror inte på vaccin förklarar fyrbarnsmamman Sheila Lewis Ealey i Houston. Gud behöver ingen hjälp, anser hon.

Sheila Lewis Ealey tror dessutom att det var mässlingsvaccin som orsakade hennes sons autism, trots att idén bygger på en liten falsk forskningsstudie som motbevisats i ett stort antal omfattande studier efteråt.

– Det är en katastrof som väntar, anser Professor Peter Hotez som leder vaccinationsforskningen på Baylor College of Medicine i Houston.

Före Donald Trump tillträdde som president både twittrade han och sa att han tror att dagens vaccinprogram i USA är skadligt. Det har gett vaccinmotståndarna, som ännu är en liten minoritet i USA, luft under vingarna. Professor Peter Hotez befarar att den välorganiserade rörelsen kan sprida sina idéer även till andra folkrika länder som Brasilien, Nigeria eller Indien.

– Omfattande global vaccinskepsis skulle omintet göra decenniers framgångsrikt folkhälsoarbete, anser professor Peter Hotez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".