Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare: Svårt att klara upp illegal rovdjursjakt

Publicerat onsdag 15 mars kl 02.15
"Både polis och länsstyrelser skulle kunna göra mer"
(1:59 min)
Delad bild: varg och åklagare
1 av 4
Åklagare Christer Jarlås förslag att grova jaktbrott ska skötas av polisen på nationell nivå genomfördes inte. Foto: Heiko Junge/TT, Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Vargspår i snön, troligen högst ett dygn gamla Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
2 av 4
Vargspår i snön, troligen högst ett dygn gamla Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Mats Hallin och Jan Tisak, naturbevakare och Björn Forsberg, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
4 av 4
Mats Hallin och Jan Tisak, naturbevakare och Björn Forsberg, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

I Dalarna har vargen försvunnit från områden där det tidigare fanns vargrevir och en genetiskt värdefull varghane misstänks ha blivit illegalt dödad.

– Det oroväckande i dag är framförallt att vi har länsstyrelser som nedprioriterar verksamheten med att förebygga illegal jakt, då de inte tycker de ska syssla med det. Och vi har den nya polisorganisationen där man på alltför många håll inte utsett de poliser som ska syssla med de grova jaktbrotten, säger Christer Jarlås som leder en grupp åklagare som jobbar mot grova jaktbrott.

Christer Jarlås har föreslagit att grova jaktbrott ska skötas av polisen på nationell nivå, men det förslaget genomfördes inte. Och länsstyrelsernas ansvar är tydligt säger han:

– Sedan är det så att länsstyrelserna har ett uppdrag att ägna sig åt artskyddsbrott. Att hindra grova jaktbrott är verkligen att hantera artskyddet. Det tror jag länsstyrelseledningarna inte begripit.

Mellan 60 och 70 fall per år av illegal rovdjursjakt polisanmäldes de senaste åren. Straffsatsen är mellan 6 mån och 4 års fängelse, men de fällande domar är mycket få. I flera fall hittas döda rovdjur eller spår av jakt utan att man kan binda brottet till någon person.

I nordvästra Dalarna har vargen försvunnit från flera revir. Det finns misstankar om illegal jakt, bland annat blodspår som tyder på det. Det krävs både snabba insatser och specialkunskap för att säkra bevis, en omfattande uppgift för länsstyrelsernas fältpersonal.

Men Naturvårdsdirektör Björn Forsberg vid Länsstyrelsen i Dalarna avvisar åklagaren Christer Jarlås kritik.

– Det får väl åklagaren berätta för oss också om han tycker så. Vi ser det som en del i ett stort arbete att jobba för acceptansen för rovdjur. För desto fler som tycker det kan finnas rovdjur i naturen desto fler tror vi det är med och påverkar. Det är vårt främsta medel vi har för att jobba med det här, ju fler som tycker att ett brott är ett brott desto bättre blir det, oavsett vilket brott det är, säger Björn Forsberg, naturvårdsdirektör Länsstyrelsen i Dalarna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".