Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkan vill se bättre samverkan i krissituationer

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 07.00
Omkring 40 000 människor deltog varje månad
(1:43 min)
Kyrkan i Eskilstuna till vänster. Till höger flyktingar som köar för att komma på en buss.
Svenska kyrkan har utvärderat sina erfarenheter från flyktingkrisen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

En kartläggning av Svenska kyrkans arbete under flyktingkrisen 2015-2016 visar på behov bättre samverkan med staten.

I dag släpper Svenska kyrkan en rapport om erfarenheterna av kyrkans arbete med asylsökande och nyanlända mellan hösten 2015 och hösten 2016.

Rapporten visar att nästan 40 000 människor i snitt deltog varje månad i de verksamheter Svenska kyrkans församlingar runt om i landet bedrev under den perioden, med hjälp av 8 000 volontärer.

Det arbetet har enligt rapporten på många sätt berikat lokala församlingar, men det har också funnits problem. 

– Det har varit svårt att få till ett bra samarbete mellan myndigheter eller andra offentliga instanser och församlingarna eller stiften, säger Svenska kyrkans ställföreträdande generalsekreterare Erika Brundin. 

Rapporten som Svenska kyrkan publicerar i dag, bygger på en kartläggning av kyrkans arbete under den stora flyktingvåg som inleddes andra halvan av 2015.

Den tecknar bilden av ett stort engagemang i församlingar över hela landet. Ett exempel är Borås, där Inger Awenlöf jobbar som flykting- och integrationssamordnare för Svenska kyrkan.

– Vi växlade upp och utökade klädutdelningen och språkcaféer. Och vi fick ganska många nya frivilliga, säger hon.

Kyrkans arbete med att stötta och hjälpa asylsökande och nyanlända har på många sätt berikat lokala församlingar, enligt rapporten. Men den väcker också frågan vilket ansvar som är rimligt kyrkan och civilsamhället får i krissituationer.

– Den här perioden som rapporten talar om är ju ett exempel på en tid som det här landet kanske hade haft svårt att hantera om inte civilsamhället hade funnits där, säger Svenska kyrkans ställföreträdande generalsekreterare Erika Brundin.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".