Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elevkår kritisk mot åldersgräns på högskoleprov

Publicerat onsdag 15 mars 2017 kl 18.03
Ministern: "Högskoleprovet har fått ta en allt större roll"
(2:20 min)
STOCKHOLM 20131026 Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen. Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm.
Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen. Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Regeringens utredare föreslog på onsdagen att en åldersgräns på 19 år ska införas för att få skriva högskoleprovet. Det kommer att göra det svårare för gymnasieelever att komma in på utbildningen och sedan ut i arbetslivet, menar Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer.

– Då har du alltså en chans på dig att skriva högskoleprovet och sätta så pass hög poäng att du kan ta dig in på din drömutbildning, vilket blir andra terminen i årskurs tre. Och sätter du inte den poängen då, så kommer du inte in på utbildningen och är i ett slags vakuum till nästa gång du kan skriva högskoleprovet, säger Lina Hultqvist.

Regeringens utredare Jörgen Tholin har i ett års tid tittat på hur antagningen till högskolan ska bli bättre och enklare. I dag presenterade han sina förslag för Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Vi har haft ett system som har varit alldeles för krångligt och svåröverskådligt för studenterna, och där också högskoleprovet har fått ta en allt större roll. I dag ser vi snarare att gymnasiestudenter skriver det här högskoleprovet istället för att kanske se till att få bra gymnasiebetyg, säger Helena Hellmark Knutsson, till Ekot.

Regeringens utredare föreslår att man måste ha fyllt 19 år för att få skriva högskoleprovet. Nu går en stor del av de som tar provet i årskurs två på gymnasiet, säger han.

– Högskoleprovet är en andra chans. Då är det rimligt att du först tar din första chans, nämligen att gå på gymnasiet. Du ska inte kunna göra högskoleprovet i början på din gymnasietid och veta att du kommer att komma in på din sökta utbildning, säger Jörgen Tholin.

Jörgen Tholin föreslår också att antalet högskoleprov man får skriva begränsas till tre stycken på tre års tid. I dag finns möjlighet att skriva tio prov under fem års tid. Många fastnar i en jakt på bättre resultat istället för att söka till högskolan, märker han.

– Den här möjligheten att skriva provet oerhört många gånger, som ju kostar pengar varje gång, bidrar inte till ökad rekrytering. I dag är det väldigt många som gör högskoleprovet mest för att se hur det går. Högskoleprovet kopplas inte alltid väldigt tydligt till att man ska ha det för att söka in på en utbildning, säger han.

Men risken att elever tidigt får bra resultat på högskoleprovet och sedan slappar sig igenom gymnasiet är låg, menar Lina Hultqvist, ordförande i Sveriges elevkårer.

– Det är väldigt viktigt för elever i dag att få goda betyg, och ta sig vidare ut i arbetslivet. Alla vet hur enormt viktigt det är med gymnasieskolan i dag. Om man då vill sätta en åldersgräns på när man får skriva högskoleprovet så ska man ha med sig att det faktiskt kan försena elevers ingång i högre studier och därmed också arbetslivet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".