Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillfälligt stopp för Trumps inreseförbud

Uppdaterat torsdag 16 mars kl 01.38
Publicerat onsdag 15 mars kl 23.54
Hawai stoppar inreseförbudet
(2:40 min)
Trumps order om inreseförbud möts av stora protester
Foto: TT

En domare i USA har stoppat president Trumps nya inreseförbud. Domaren stoppade presidentordern trots att den hade omarbetats för att klara domstolsprövningar.

Bara timmar innan det skulle börja gälla kom beskedet, när domare Derrick Watson i Hawaii beslutade att tillfälligt stoppa Trumps nya inreseförbudet.

Domaren motiverade sin bedömning genom att bland annat hävda att Hawaii skulle förlora ekonomiskt på det minskade antal studenter och turister som inreseförbudet skulle föra med sig, han ansåg också att presidentordern riskerade att bryta mot konstitutionen eftersom den förmodligen diskriminerar människor på grund av religion.

I domarens beslut ifrågasätts också om det verkligen är nationell säkerhet som ligger bakom Trumps presidentorder.

Några timmar efter domarens besked höll president Trump ett sedan tidigare planerat kampanjliknande möte i Nashville, sitt andra sedan han blev president. Knappt tio minuter av talet ägnade Trump åt beslutet och åt att kritisera delar av domstolsväsendet.

- Faran är tydlig, lagen är tydlig och behovet av min presidentronder är tydlig. Jag valdes till den här posten för att göra något åt systemet som lämnat vårt folk försvarslösa, sa han -

Inreseförbudet som stoppades på kvällen igår amerikansk tid var ett nytt, omarbetat inreseförbud som på många punkter skiljde sig från det som Trump skrev under i januari i år. I flera avseenden hade man tagit hänsyn till kritiken som domare haft mot den första presidentordern, som också det stoppades.

Bland annat hindras inte längre människor från de berörda länderna att resa in i USA om de har permanent uppehållstillstånd eller giltigt visum, men trots det stoppas alltså också den förändrade versionen.

Trump gav under talet i Nashville uttryck för att han själv helst inte hade velat ändra det första inreseförbudet, eftersom han fortfarande tror att det kan vinna i rätten.

Trump kallade Hawaii-domarens beslut för en aldrig tidigare skådad överträdelse från rättssystemet sida.

- Det får oss att se svaga ut, men svaga är vi inte längre, tro mig, sa president Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".