Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler äldre får många olika läkemedel

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 12.00
"Det är fortfarande stora skillnader mellan kommuner"
(1:32 min)
Andelen äldre som får tio läkemedel eller fler ökar enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.
Andelen äldre som får tio läkemedel eller fler ökar enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT

Andelen äldre som får tio läkemedel eller fler ökar enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Det varierar stort runt om i landet hur mycket äldre medicineras.

– Något som är särskilt oroande, är att det fortfarande är stora skillnader mellan kommuner. Till exempel tio eller fler läkemedel i särskilt boende, där variationen går mellan två procent till 50 procent och det är en jättestor spridning, säger Kalle Brandstedt, som är utredare på Socialstyrelsen.

Varje år gör Socialstyrelsen tillsammans med Sveriges kommuner, SKL och landsting en rapport som berör äldreomsorgen, där man jämför kommuner med varandra när det gäller frågor som rör hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende.

Årets rapport visar att allt fler äldre får tio eller fler läkemedel jämfört med året innan. En ökning på nära två procentenheter inom hemtjänst och nästan tre procent i särskilda boenden.

Samtidigt minskar andelen äldre över 75 år som får läkemedel som Socialstyrelsen listat som olämpliga, men även här finns stora skillnader mellan kommuner.

Positivt är att färre äldre över 65 år drabbas av frakturer på lår och höft. De flesta är också som helhet nöjda med äldreomsorgen. Men väntetiden för att få komma in på ett särskilt boende för personer som fått ett beslut har ökat kontinuerligt de senaste åren. Skillnaderna är stora, från några få dagars väntan i vissa kommuner upp till över 200 dagar i den kommun som har längst kö.

– Att bygga ett särskilt boende tar tid, men kommunerna har planprocesser, de har lokalförsörjningsplaner så det är någonting man borde kunna aktivt mer jobba med, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".