Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordea: Vi flyttar om regeringen inte ändrar sig

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 15.47
Wahlroos om Magdalena Andersson: Kall och professionell
(2:04 min)
Nordea årsstämma. Björn Wahlroos talar.
Nordea årsstämma. Björn Wahlroos talar. Foto: Kristian Åström/Sveriges Radio

På Nordeas årsstämma gick styrelseordförande Björn Wahlroos till hårt angrepp mot regeringen.

Den resolutionsavgift som regeringen vill höja är konfiskation, sa han.

Han upprepade även vd Casper von Koskulls hot om att flytta huvudkontoret från Sverige, ifall regeringen inte ändrar sig.

– Vi har verksamhet i ett dussintal länder, men jag tror knappast att vi flyttar utanför Skandinavien.

Mer precist än så vill inte Björn Wahlroos svara på varthän en sådan flytt skulle kunna gå. Det kan bli Köpenhamn, Helsingfors, eller kanske till och med Oslo.

Nordea är den bank som gått i bräschen i kritiken mot den föreslagna höjningen av resolutionsavgiften. Avgiften är tänkt att skydda skattebetalarna från kostnader när systemviktiga banker behöver nytt kapital vid en bankkris.

Nu har det uppstått ett ordkrig mellan banken och finansminister Magdalena Andersson. En höjning skulle betyda att Nordea betalar fem och en halv miljard kronor i avgift om två år istället för i dag en halv miljard kronor, enligt bankens egna beräkningar.

Nordeas styrelse och vd hotar med en flytt och finansministern har i sin tur svarat att det skulle kunna vara en fördel för Sverige, eftersom banken är så pass stor att den innebär vid en finansiell kris, en risk för skattebetalarna.

Björn Wahlroos tycker att finansministern är kall och professionell, som han säger, men hon har kanske inte räknat på allt som Nordea i dag betalar in till statskassan.

– Det är kanske värt att överväga den jämförelsen, att se hur mycket pengar som Nordea betalar i förhållande till den risk vi utgör.

I höstas blev det känt att Björn Wahlroos fört samtal om ett samgående med den nederländska banken ABN Amro. I samtalet ska Wahlroos ha föreslagit Nederländerna som ny hemvist för den nya bankens huvudkontor. Då avvisade den nederländska majoroitetsägaren, staten, en affär med hänvisning till det parlamentsval som var igår. Den nederländska regeringen har som ambition att sälja banken, som förstatligades i samband med finanskrisen, men har varit svävande om tidpunkten. Men en affär med ABN Amro är något som Wahlroos nästintill utesluter helt i dag.

– Det var bara ett mycket initialt samtal på en timme som jag hade med den nederländska finansministern. Bollen ligger helt hos dem. Jag kommer inte att ta  någon mer kontakt, de vet var vi finns, men jag tror inte att sannolikheten är särskilt stor att vi fortsätter den diskussionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".