Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo: Vi har utrett flera insiderfall

Publicerat torsdag 16 mars kl 16.33
Svenska myndigheter utsatta för underrättelsehot
(1:44 min)
Belyst fasad
Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna. Foto: Maja Suslin/TT

Myndigheter måste bli bättre på att skydda sig mot underrättelsehot, enligt Säkerhetspolisen. Förra året upptäckte Säpo flera personer som misstänks ha agerat som insiders på myndigheter, till exempel genom att lämna ut information till främmande makt.

Vilka myndigheter Säkerhetspolisen upptäckt mest brister hos när det gäller säkerhetsarbetet vill Säpochef Anders Thornberg inte svara på.

– Om jag skulle tala om sådant kan en angripare förstå var det finns sårbarheter, för allt är inte tilltäppt ännu. Då skulle vi kunna bidra till att minska säkerheten i Sverige, säger Anders Thornberg.

En insider är enligt Säpo en person som finns i en skyddsvärd verksamhet och som anlitas av främmande makt eller någon annan aktör för att hämta in information.

Säpo vill inte konkretisera vad de misstänkta fall som utretts fått för följder, till exempel om information faktiskt kommit främmande makt till del. Och det kan röra sig om olika typer av verksamheter.

– Man är intresserad av Sveriges förmåga, politiska beslut, olika ställningstaganden som Sverige gör som stat. Så det kan vara lite olika angreppssätt, säger Fredrik Agemark, enhetschef för säkerhetsskydd på Säpo.

Under det gångna året har Säpo gjort en särskild inventering av säkerhetsskyddet hos myndigheter och institutioner och då sett att flera myndigheter behöver höja sitt skydd. Nu ska Säkerhetspolisen satsa mer på att stödja myndigheters säkerhetsarbete.

Ekot har tidigare granskat säkerheten i riksdagen och kunde i höstas avslöja att en tjänsteman på ett partikansli var en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera säkerhetsexperter. Just riksdagen är också en av de myndigheter Säkerhetspolisen arbetar med.

– Vi hjälper riksdagen och riksdagens säkerhetsorganisation och vi hjälper regeringen också med råd och dåd. Och man jobbar väldigt hårt med säkerheten i riksdagen och i regeringen, men det är deras eget ansvar också att ha en hög säkerhet, säger Anders Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".