Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige gör överlägset flest inre gränskontroller

Publicerat tisdag 21 mars 2017 kl 03.00
"Vi kontrollerar en oerhört intensiv trafikled"
(2:32 min)
Inre gränskontroller.

Av länderna som har fått tillåtelse från EU att ha inre gränskontroller görs överlägset flest kontroller i Sverige. Samtidigt fångas bara tre av hundra nya asylansökningar upp vid de svenska gränskontrollerna.

Grafik: Få asylsökande vid gränsen

Europeiska unionens råd har gett Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike tillåtelse att ha inre gränskontroller. Eftersom EU och Schengenområdet egentligen ska ha fri rörlighet finns dock motkrav.

Länderna måste redovisa statistik till EU om kontrollernas omfattning. Ekot har begärt ut siffrorna, som visar att de svenska gränskontrollerna på flera sätt sticker ut.

Dokumenten visar att Sverige under förra sommaren genomförde 3,2 miljoner kontroller, vilket till exempel är åtta gånger fler än vad man gjorde i Tyskland.

Att Sverige gör så många fler kontroller än de andra länderna beror på att den svenska polisen har valt att kontrollera i princip samtliga fordon på Öresundsbron, medan de andra länderna bara gör stickprover vid sina gränser.

– Det beror helt enkelt på att vi har valt att kontrollera en oerhört intensiv trafikled på ett sätt som till exempel Danmark, Norge och Tyskland inte har gjort, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen.

Trots Sveriges miljontals kontroller påträffade gränspolisen bara omkring 300 flyktingar och migranter varje månad. Efter att ha stoppats vid gränsen sökte personerna antingen asyl i Sverige eller avvisades vid gränsen.

Både Danmark och Tyskland påträffade betydligt fler flyktingar och migranter vid sina inre gränskontroller.

Patrik Engström menar dock att det är svårt att jämföra de olika ländernas gränsövergångar.

– Vi har en mycket högre trafikintensivitet i vår trafik från Danmark, vilket gör att även om vi har en högre kontrollnivå på Öresundsbron så är det väldigt mycket trafik som kommer förbi. Danmark har också nyttjat andra resurser än polisiära för sin kontroll av gränsen mot Tyskland. De har tagit hjälp från det danska försvaret på ett sätt som vi i Sverige inte kan och inte får. Så det är svårt att göra den här typen av jämförelser eftersom det handlar om vilken typ av gräns och vilken typ av gränskontroll man bedriver, säger han.

Är det motiverat att ha ett så pass högre antal genomförda kontroller än de andra länderna med tanke på att polisen har ont om resurser?

– Ja, vi gör bedömningen att det är motiverat. Det är också så att en förutsättning för att kunna göra de här kontrollerna är att regeringen har gjort en bedömning att det fortfarande föreligger ett sådant hot att kontrollerna ska vara kvar. Vi delar regeringens bedömning, vilket innebär att vi gör bedömningen att det finns en anledning att hålla den här höga kontrollnivån.

Siffrorna antyder att de asylsökande inte väljer Öresundsbron. Vilken väg tar de i så fall till Sverige?

– Det finns ju andra vägar från Tyskland, till exempel från Polen. Men vi ser också ett ökat antal personer som kommer in via Finland.

Av de fem länderna som har fått tillåtelse från EU att ha inre gränskontroller har samtliga utom Österrike skickat in den efterfrågade statistiken.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".