Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Merkel och Trumps första möte väntas bli komplicerat

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 02.59
Expert: Merkel måste bereda sig på överraskningar
(2:08 min)
USA:s president Donald Trump till vänster. Tysklands förbundskansler Angela Merkel till höger.
Mötet uppges ha föregåtts av ännu noggrannare förberedelser än normalt. Foto: Foto: TT Montage: Sveriges Radio.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska i dag träffa Donald Trump för första gången. Mötet i Washington följs med stort intresse efter Trumps många kritiska utfall mot Merkel.

Bland många känsliga samtalsämnen står handelsutbytet högst på dagordningen för Merkel och hennes delegation med tyska företagsledare.

– Handeln är till fördel för båda sidor, sa Angela Merkel inför sin resa till Washington.

Efter hot om strafftullar och upprepad kritik från Trump och hans medarbetare mot det tyska överskottet i handelsutbytet med USA, ser Merkel som en av sina huvuduppgifter att övertyga amerikanarna om de tyska företagens betydelse för USA.

Nära 700 000 människor har sina anställningar på företag som Siemens och biltillverkaren BMW, vars största fabrik ligger i delstaten South Carolina.

– Med sådan fakta tror jag att vi trots allt kan se positivt på framtiden i USA, sa BMW-chefen Harald Krüger. Han är en av flera företagsledare som följer med Merkel till Washington.

Trumps syn på EU har också vållat stor irritation i Berlin. Ett instrument för att gynna tyska affärsintressen, har han kallat unionen. Hans välkomnande av Brexit och förväntan att fler kommer att följa i britternas spår, ger Merkel anledning att förklara vikten av det europeiska samarbetet för stabilitet och välstånd i regionen och att det också gynnar USA.

Ömsesidiga åtaganden inom försvarsalliansen Nato, krigen i Syrien och Ukraina är andra samtalsämnen. Vad gäller synen på Putin sägs Trump vilja ta del av Merkels erfarenheter efter snart 12 år som regeringschef och flera tuffa turer med den ryske presidenten.

Trots att resan har föregåtts av ännu noggrannare förberedelser än vad som är brukligt lär det bli ett komplicerat möte.

– Förbundskanslern måste bereda sig på överraskningar från den oberäknelige Trump, säger Daniela Schwarzer, chef vid den utrikespolitiska tankesmedjan DGAP i Berlin. Hittills har hans uttalanden om Merkel och Tyskland framför allt varit kritiska.

Trump har tidigare beskyllt förbundskanslern för att driva sitt land mot avgrunden med sin katastrofala flyktingpolitik. Men det är oklart vilket utrymme migrationsfrågan kommer att få när murbyggaren Trump och gränsöppnaren Merkel träffas för första gången i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".