Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationella proven kan bytas ut efter läcka

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 09.29
"Skolornas ansvar att undvika spridning"
(3:23 min)
En niondeklassare klurar på ett matteproblem bakom sin dator under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge
En niondeklassare klurar på ett matteproblem bakom sin dator under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter uppgifter om att delar av de nationella proven i svenska läckt ut i sociala medier kan provet komma att ersättas på flera håll.  

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det innebär ju att syftet med provet blir fel och att elever missar chansen att kunna visa vad de kan, säger Anna Westerholm på Skolverket.

I dag hålls nationella prov i svenska och svenska som andraspråk. Men efter uppgifter från flera rektorer om att proven läckt ut på förhand går nu Skolverket ut med information om att ersätta provet vid misstanke om fusk.

–  Vi har noggranna föreskrifter för handhavandet ute på skolorna och det är skolornas ansvar att se till att proven försvaras på ett tryggt sätt och att proven genomförs på ett sätt så som minskar risken för fusk, säger Anna Westerholm på Skolverket. 

I ett pressmeddelande skriver Skolverket att det är upp till rektorerna att besluta om ersättningsprov ska användas.

Skolinspektionen har informerats om läckan och de kommer att ta kontakt med berörda rektorer under dagen för att se hur man kan gå vidare.

– Ibland kan det vara vid kopiering att någon glömmer ett prov framme på skrivbordet, det är svårt att spekulera i vad som har hänt i det här fallet. Det är alltid den mänskliga faktorn, säger Westerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".