Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Enklare att flytta premiepension mellan livskamrater

Publicerat måndag 20 mars kl 04.00
Hela ansökan ska gå att göra direkt på nätet
(2:06 min)
Kuvert från Pensionsmyndigheten och ett äldre par.
Foto: Maja Suslin/TT, Hasse Holmberg/TT

Regeringen föreslår att det ska bli enklare att flytta de pengar man tjänar in till premiepensionen till den man är gift med eller sin registrerade partner. Förhoppningen är att förenklingen ska minska den stora skillnaden mellan kvinnors och mäns pension.

– Det skiljer alltjämt ungefär 6 000 kronor i genomsnitt per månad mellan män och kvinnor i slutgiltig pension och det här tror vi kan vara ett sätt att förbättra läget, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Men redan i dag kan de föra över premiepensionsrätter mellan varandra, nu gör ni det lite lättare. Hur stor skillnad kan det egentligen göra?

– Vi hoppas att det ska göra en betydande skillnad. I dag ser vi att det bara är en halv procent som nyttjar den här möjligheten men för de som faktiskt gör det så har det en betydande effekt på den slutliga pensionen.

I par där den som tjänar mer för över sin premiepensionsrätt till partnern minskar i snitt skillnaden i pension med ungefär 900 kronor i månaden av de 6 000 som i dag är den genomsnittliga skillnaden.

I dag måste den som vill föra över sin kommande premiepension fylla i en pappersblankett och skicka den till Pensionsmyndigheten och dessutom måste mottagaren aktivt säga ja.

Onödigt krångligt tycker regeringen som nu skickar ut en remiss som innebär att hela ansökan kan göras direkt på nätet och att mottagaren inte måste säga ja – en enklare process som förhoppningsvis ska locka fler enligt Annika Strandhäll.

– Det kan upplevas som krångligt, att man inte känner till att möjligheten finns och därför gör vi nu de här förenklingarna men slår också ett slag för att lyfta det här som en möjlighet.

Pensionsgruppen med regerings- och allianspartierna är överens om förslaget som är tänkt att genomföras 1 januari nästa år. Partierna har också diskuterat andra sätt att minska pensionsskillnaderna mellan kvinnor och män, exempelvis att sambor också ska kunna föra över pengar inom premiepensionen men hur det blir med det förslaget är inte klart än.

Men om pensionen verkligen ska bli jämställd måste mer grundläggande saker ändras, menar Annika Strandhäll.

– Alltjämt så handlar det om det också måste ske förändringar på arbetsmarknaden, tillgång till heltidsarbete, bättre löner för de kvinnor inte minst som jobbar i kvinnodominerade sektorer och schysstare villkor - det är saker som vi inte får blunda för.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".