Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund vill satsa på trygghetsvakter

Uppdaterat lördag 18 mars kl 13.46
Publicerat lördag 18 mars kl 11.50
"Anställ ytterligare 5.000 poliser"
(0:25 min)
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill snabbt öka tryggheten på gator och torg genom att låta kommunerna anlita 2 000 trygghetsvakter.

Vakterna ska sättas in i väntan på att fler poliser omplaceras till yttre tjänst.
Björklund lanserar förslaget i sitt öppningstal på partiets riksmöte för kommunpolitiker, som hålls i Västerås. Han vill att 2 000 poliser inom tolv månader omplaceras från inre till yttre tjänst. Det ska ske genom "avbyråkratisering", fler civilanställda på poliskontoren och genom att många arbetsuppgifter flyttas från polisen till andra myndigheter.

I avvaktan på fler poliser i yttre tjänst vill Björklund införa ett statsbidrag till kommunerna så att de kan anställa 2 000 trygghetsvakter, enligt den så kallade Landskronamodellen.

Liberalernas mål är på sikt att Sveriges 20 000 poliser ska öka till 25 000. I sitt tal hävdar Björklund att Sverige tillhör de länder i Europa som har lägst polistäthet. En polis per 500 invånare jämfört med Europasnittet på en polis på 300 invånare.

I sitt tal kom Jan Björklund också med en passning till Moderaterna, vilket mottogs med en lång applåd:

– Låt mig vara väldigt tydlig, till er, till väljarna och till den moderata partiledningen: Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande.

Förslaget om trygghetsvakter ingår i Liberalernas förnyelsearbete inför valet 2018, som drogs igång för två år sedan. Den gångna veckan har den rättspolitiska arbetsgruppen föreslagit avskaffad straffrabatt för unga kriminella i åldern 18—21 år, jourdomstolar främst för unga och möjlighet till anonyma vittnen.

Förnyelsearbetet är nu klart och ska presenteras i stort i samband med riksmötet i Västerås. Ett mål har varit att partiet ska bredda sin profil, som hittills varit starkt förknippad med skolfrågor. Arbetsgrupper på 14 politikområden tillsattes, bland annat vård och välfärd, integration, rättspolitik, bostadspolitik, klimat och utbildning. Flera rapporter har redan presenterats och en del förslag antogs vid partiets kongress, landsmötet, hösten 2015.

Liberalerna ska bland annat arbeta för en ny skattereform med sänkta marginalskatter, sänkt inkomstskatt på lägre inkomster och sänkt bolagsskatt. De sänkningarna skulle, enligt partiet, kunna finansieras genom höjd moms, höjd kommunal fastighetsavgift och genom att fasa ut ränteavdragen under en längre period.

När det gäller bostäder har Liberalerna föreslagit fri hyressättning för nybyggda lägenheter, friare hyressättning vid uthyrning av villor och bostadsrätter, minskade byggkrav och lägre reavinstskatt vid försäljning av bostaden.

På integrationsområdet vill partiet se bland annat tydligare försörjningskrav vid anhöriginvandring och att tillfälliga uppehållstillstånd i tre år ska vara grundregel. Om flyktingen får ett jobb eller om skyddsbehovet kvarstår efter tre år ska uppehållstillståndet bli permanent. Liberalernas partiråd i höstas antog, efter en het debatt, förslaget om att säga nej till nyetablering av religiösa friskolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".