Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så har flyktingavtalet med Turkiet lyckats

Publicerat lördag 18 mars 2017 kl 13.16
Forskare: Krafterna bakom migrationen över Medelhavet har inte förändrats
(2:31 min)
Medelhavet, migranter
1 av 2
Räddningsaktion från april förra året. Foto: Patrick Bar/TT
Migrationsforskare Elizabeth Collett efterlyser långsiktare planer från EU.
2 av 2
Migrationsforskare Elizabeth Collett efterlyser långsiktare planer från EU. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

I dag har det gått exakt ett år sedan EU tecknade avtalet med Turkiet om att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa och avtalet har varit framgångsrikt - strömmen av människor har minskat kraftigt.

Men EU har egentligen inte löst de underliggande utmaningarna kring asyl och migration som kontinenten har, säger forskaren Elizabeth Collett på tankesmedjan Migration Policy Institute i Bryssel:

– Man får intrycket att EU:s stats- och regeringschefer kände att de hade löst något, men om man tittar fem år tillbaka så har de underliggande krafter bakom migrationen över centrala Medelhavet inte förändrats. I stället har antalet migranter där ökat, säger Elizabeth Collett.

Hon menar att EU är tillbaka på samma ruta som före den plötsliga stora strömmen av människor, som kom via Turkiet till de grekiska öarna under den andra halvan av 2015, men med den stora skillnaden att folks förtroende för EU-ledarnas kapacitet att hantera migrationen har urholkats.

Dessutom är människorättsförsvarare och frivilligorganisationer mer kritiska och över 60 000 människor är fast i Grekland under svåra förhållanden.

– Mänskliga rättigheter står inte lika högt på dagordningen för EU-ledarna, hävdar hon vidare, för i så fall skulle de inte förhandla med ett sådant land som Libyen, där migranter behandlas mycket illa.

Migrationsforskaren Collett efterlyser mer lugn, eftertanke och framförallt långsiktighet, men ser att detta supervalår och framförallt det tyska valet i höst pressar politikerna.

– Vi forskare har länge ansett att migration varit undervärderat i utrikespolitiken och diplomatin, men nu är det en överreaktion, allt ses som genom linsen migrations-samarbete, säger hon samtidigt som hon pekar på att trycket från Libyen och centrala Afrika, från Västra Balkan och Syrien inte försvinner och kräver insatser.

EU står inför en stor intern utmaning med att skapa ett gemensamt asylsystem och externt för att hitta pengar till att stödja länder både på Balkan och i Afrika att stärka sina institutioner.
Ett raserat Turkiet-avtal betyder inte nödvändigtvis en ny stor ström av migranter, för signalerna från Europa är annorlunda idag, säger Elizabeth Collett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".