Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Per Bolund om pensionsbluffarna: "Helt oacceptabelt"

Publicerat lördag 18 mars 2017 kl 17.22
Pensionsmyndigheten: "Ett antal allvarliga händelser"
(1:37 min)
Per Bolund (MP) finansmarknadsminister.
Per Bolund (MP) finansmarknadsminister. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio

Oseriösa – och kriminella – fondbolag dras till premiepensionssystemet, enligt Pensionsmyndigheten.

– Det är helt oacceptabelt, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Premiepensionssystemet har lockat till sig olämpliga och i vissa fall kriminella aktörer, enligt Pensionsmyndigheten, som vill kunna granska fonder och bolag innan de släpps in i systemet och sedan göra löpande kontroller.

– Vi har sett ett antal händelser på fondtorget som är oerhört allvarsamma. För att vi ska kunna hantera och garantera för pensionsspararna att det är seriösa företag som verkar inom premiepensionen behöver vi ett tydligare uppdrag och kunna ställa kvalitativa och kvantitativa krav, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

Bland annat föreslår myndigheten att fonderna måste ha kunder även utanför premiepensionssystemet, att man ska kunna ställa vissa kapitalkrav på fonderna och att fonder som så gott som uteslutande är riktade mot svenska marknaden inte ska kunna vara registrerade i utlandet för att slippa undan kontroller.

I dag finns 840 fonder i systemet, men om myndigheten får igenom sina förslag på skärpningar av marknaden kan mellan 200 och 400 av dem åka ut, beroende på hur hårda krav som ställs.

– Det har varit för stora brister i premiepensionssystemet och det är helt oacceptabelt som jag och regeringen ser det, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Vi måste ha tillsyn av aktörerna så att vi också ser till att det inte kommer in aktörer som inte har en tillräckligt bra verksamhet och i värsta fall till och med försöker sko sig på pensionsspararnas bekostnad, säger Bolund.

Förslagen från Pensionsmyndigheten är preliminära och ett färdigt paket med åtgärdsförslag ska lämnas till regeringen senast i juni.  

Varför finns inte de här reglerna redan på plats?

– Det har varit vägledande för pensionsöverenskommelsen och de partier som stod bakom den att man ska ha en valfrihet som pensionssparare och individ. Det har systemet uppfyllt.

– Däremot kan vi ju nu konstatera, efter de affärer som varit, att det funnits för dålig granskning av fonderna och för dålig tillsyn. Där behöver nu ta ett gemensamt ansvar, alla partier som sitter i pensionsgruppen, att det ska inte finnas en möjlighet för oseriösa aktörer att vara verksamma i premiepensionssystemet, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".