Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

EU-ledare möts för att stoppa migranter över Medelhavet

Publicerat måndag 20 mars kl 08.01
"Centrala frågan är om det går att lita på någon part i Libyen"
(2:05 min)
Båt med flyktingar utanför Libyens kust.
1 av 2
Båt med flyktingar utanför Libyens kust. Foto: Santi Palacios/TT
Bart Beirlant ser stora svårigheter med Libyen Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
2 av 2
Bart Beirlant ser stora svårigheter med Libyen Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Sedan i början av februari och EU-toppmötet i Valletta på Malta finns redan en plan för att stoppa migranter från Libyen mot Europa och förbättra situationen för alla migranter som väntar i Libyen, men sedan dess har säkerhetsläget i Libyen ytterligare förvärrats.

Går det alls att lita på någon part i det kaotiska Libyen och förhandla om sätt att stoppa migranter över Medelhavet? Det är den centrala frågan för EU-ledarna nu.

Antalet migranter som kommer från Libyen till Italien har ökat rejält i år jämfört med samma tid förra året - plus närmare 40 procent och rutten som funnits länge men som för en tid hamnade i skuggan av Turkiet-Grekland - vägen är nu vad EU-ledarna ägnar all kraft åt.

Striderna har varit intensiva i Libyen under den gångna veckan mellan de två maktcentren Tripoli och Tobruk i östra Libyen. EU-ministrarna förhandlar med den FN-stödda regeringen i Tripoli och i dag medverkar också inrikesministrarna från Tunisien och Algeriet.

Libyen utlovades i samband med toppmötet i Valletta på Malta den 3 februari ett miljardbelopp, som ska gå till att stärka den libyska kustbevakningen, förbättra villkoren i lägren där hundratusentals migranter nu väntar och till att försöka få migranter att vända hemåt igen.

Men FN:s flyktingorgan UNHCR vågar inte ha utländsk personal på plats i Libyen, inte heller IOM - internationella migrationsorganisationen och det ser svårt ut att verkställa EU-ledarnas plan.

EU-redaktören Bart Beirlant på belgiska De Standaard, som dagligen följer EU-arbetet i Bryssel, tror inte att det blir något migrationsavtal liknande det med Turkiet

– Nej situationen är helt annorlunda, och även om alla nog önskar att det gick, så inser de detta även här i Bryssel, säger han.

Många hundratusen migranter sägs vänta i Libyen på att föras till Europa. Smugglarna håller många fångna och i helgen har det åter kommit rapporter om tortyr, våldtäkter och migranter som dödats.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".