Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trumps domarkandidat frågas ut i senaten

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 07.00
Väntas få frågor om Donald Trumps inreseförbud
(2:12 min)
Neil Gorsuch.
Foto: Andrew Harnik/TT

Aborträtten, rätten till äktenskap för samkönade par och migranters rättigheter, sådana frågor avgörs i Högsta domstolen i USA. I dag börjar utfrågningen av Neil Gorsuch, den person som president Trump nominerat till domare.

Högsta domstolen i USA kan fälla avgöranden i de mest laddade och kontroversiella av frågor. Förutom aborträttigheter och lagar som rör samkönade par är miljöfrågor, regler kring rätten att bära vapen eller bestämmelser kring rösträtt frågor som i slutändan kan avgöras där.

Vilka personer som sitter på de totalt nio domarplatserna i Högsta domstolen är därför av största politiska vikt.

I drygt ett år har en av platserna i Högsta domstolen stått tom efter domare Antonin Scalias död.

President Donald Trump hoppas nu tillsätta den platsen med Neil Gorsuch, och idag börjar den flera dagar långa utfrågningen av Trumps domarkandidat.

En av många frågor som Gorsuch lär få är om Donald Trumps inreseförbud bryter mot konstitutionen. Inreseförbudet skulle mycket väl kunna hamna i Högsta domstolen om fallet överklagas till högsta instans.

Det är oklart om Gorsuch kommer ge något tydligt svar på den frågan.

Paradoxalt nog brukar domarkandidater inte svara entydigt på de frågor de får i senaten, bland annat eftersom de då riskerar att få röster emot sig när det väl är dags för omröstning.

Senatorerna frågar medan domarkandidater - mer eller mindre snyggt - undviker att svara.

Om Gorsuch, som uppfattas som en konservativ domare, godkänns i senaten skulle det återställa samma balans som rådde förut där fyra domare som lutar åt det konservativa hållet står mot fyra domare som lutar åt ett liberalt håll. Den nionde domaren i Högsta domstolen, Athony Kennedy, anses i många frågor stå i mitten.

Neil Gorsuch skulle i praktiken kunna blockeras av Demokraterna i senaten i ett första skede. Frågan är om Demokraterna kommer välja att göra det nu, eller om de tar den striden först om en av de mer liberala domarna i Högsta domstolen ska ersättas.

Det som ändå talar för en blockering av Gorsuch är att Obamas val av domarkandidat till samma plats blockerades av Republikanerna över nio månader, något som upprört många demokrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".