Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska läkare kritiska till svettbehandling

Publicerat måndag 20 mars kl 10.23
"Oetiskt att försöka tänja på gränserna"
(1:43 min)
Olle Larkö, professor och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Olle Larkö, professor och överläkare, är kritisk till den behandling som görs på kliniken i Danmark. Foto: Sofia Boo/Sveriges Radio.

Den svettbehandling som utförs på en klinik i Danmark och som behandlat tusentals svenskar de senaste åren ifrågasätts av svenska läkare. Kliniken följer inte de rekommendationer som finns i Sverige som gäller svettbehandlingar.

Två tredjedelar (46 miljoner kronor) av de 70 miljoner kronor som förra året beviljades kostnadsfri vård i annat EU-land gick till kliniken i Danmark.

– Vi ser ju det här att man försöker tänja gränserna och jag kan tycka det är oetiskt att försöka tänja på detta särskilt om man själv har ekonomiska intressen i det, säger Olle Larkö, professor och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Behandlingen sker i form av injektioner av Botulinumtoxin som ingår i bland annat Botox. I Sverige finns nationella rekommendationer om att bara behandla armhålor och händer inom den offentliga sjukvården, något som de flesta landsting valt att göra enligt en enkät Kaliber gjort. Några erbjuder också behandling av fötter.

Men på Svedklinikken i Danmark behandlas fler kroppsdelar, såsom rygg, nacke, hals, rumpa, bröst, ljumskar och ansikte, och behandlingarna får landstingen i Sverige i slutändan betala.

– Det är inget som är förenligt med svenska riktlinjer.

Kaliber har varit i kontakt med flera läkare och verksamhetschefer på berörda kliniker runt om i Sverige och flera är kritiska till att behandlingarna av flera kroppsdelar på kliniken i Köpenhamn betalas av det offentliga i Sverige.

Liknande behandlingar har tidigare gjorts inom landstinget i Uppsala därför har också behandlingarna i Köpenhamn beviljats ekonomisk ersättning. Men Uppsala har nu slutat med detta och därför har Försäkringskassan börjat neka ersättningar för den vården, något som väntar på att prövas rättsligt enligt Försäkringskassan.

De två svenska ägarna till Svedklinikken menar att de svenska rekommendationerna är fel och att det finns tillräckligt med vetenskap och beprövad erfarenhet för deras behandlingar och att de följer internationella riktlinjer. Carl Swartling är överläkare på kliniken och en av ägarna.

– Det kan ju inte vara så att patienter ska vara blöta och ha blöjor bara för att det finns nationella riktlinjer som säger att nu kör vi händer och armhålor. Det är inte ok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".