Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolor slarvar med arbetsmiljön

Publicerat måndag 20 mars kl 12.13
Rektor: Stort och komplext arbete
(2:07 min)
Arbetsmiljöverket granskat arbetsmiljön på drygt 2000 av landets 6000 skolor.
Arbetsmiljöverket har granskat arbetsmiljön på drygt 2000 av landets 6000 skolor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Problemen med arbetsmiljön i landets skolor är stora. Nio av tio skolor slarvar med det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Bristerna omfattar både den fysiska och psykosociala miljön visar en omfattande inspektion av Arbetsmiljöverket

– Jag tror man behöver höja statusen på arbetsmiljön i skolan. För många skolor har en arbetsmiljö som aldrig skulle tolereras på en annan arbetsplats. Och jag förstår inte varför skolan ska ses annorlunda än andra arbetsplatser säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Under tre år från 2013-2016 har Arbetsmiljöverket granskat arbetsmiljön på drygt 2000 av landets 6000 skolor.

Rapporten som läggs fram i dag visar på omfattande brister. Det handlar bland annat om bullriga ljudmiljöer, dålig ventilation, ohälsosam arbetsbelastning och nio av tio skolor har brister när det gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Med både skolpersonal och elever är skolan landets största arbetsplats som omfattas av arbetsmiljölagstiftningen.

Arbetsmiljöarbetet är stort och komplext menar Camilla Haglund som som jobbat som rektor på Eriksboskolan i Göteborg i snart två år.

– Det handlar om att lyssna in människor och det kräver möten, möten i vardagen och möten i systematiska former, visst kräver det tid. Det är en fråga som går in i allt det vi gör i vardagen säger Camilla Haglund rektor på Eriksboskolan.

Arbetsmiljön i skolorna är formellt kommunens ansvar men utbildningsminister Gustav Fridolin pekar också på vikten av statliga investeringar.

– Vi tittar på hur vi kan stärka skolchefens roll och också rektorsutbildningen, men i slutändan handlar det också om investeringar. När man skar ner i skolan så resulterade det i en sämre arbetsmiljö. När vi nu investerar i fler anställda och att rusta upp skollokaler så kommer det att förbättra arbetsmiljön för lärarna och det är extremt viktigt, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".