Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sydafrikanskt museum hedrar Sverige

Publicerat torsdag 23 mars 2017 kl 19.00
Museichef: Unik relation mellan Sverige och ANC
(1:41 min)
Interiär från Lililiesleaf-museet i Johannesburg
1 av 5
Utställningen tar bland annat upp den svenska kampanjen för att bojkotta sydafrikanska varor under apartheidtiden. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Nicholas Wolpe, vd på Lililiesleaf-museet i Johannesburg.
2 av 5
Nicholas Wolpe, vd på Lililiesleaf-museet i Johannesburg menar att Sydafrika håller på att glömma sin historia, inklusive Sveriges stöd till ANC och kampen mot apartheid. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Interiör från Lililiesleaf-museet i Johannesburg.
3 av 5
Foto: Samuel Larsson/TT.
Samantha Horowitz, Liliesleaf-museet i Johannesburg.
4 av 5
Samantha Horowitz ansvarar för den nya permanenta utställningen om Sveriges stöd till ANC och befrielsekampen på Liliesleaf-museet i Johannesburg. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Interiär från Liliesleaf-museet i Johannesburg.
5 av 5
Svenska civilsamhällesorganisationer spelade en viktig roll i Svenska regeringens val att stödja ANC finansiellt. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

I dag öppnar en permanent utställning i Sydafrika som sätter fokus på Sveriges stöd till ANC och kampen mot apartheid. En viktig utställning för att inte glömma Sydafrikas historia, menar museets chef.

– Vi har glömt den unika relation som fanns mellan Sverige och ANC och det vill den här utställningen ändra på, säger Nicholas Wolpe, chef för museet Liliesleaf i Johannesburg.

– Men den glömskan är typisk för Sydafrika där minnet av kampen mot apartheid håller på att blekna, tillägger han.

Under apartheidregimen var Liliesleaf en bondgård varifrån motståndsrörelsen kooridinerades i all hemlighet. Nelson Mandela bodde här en tid och här greps också stora delar av ANC:s ledning i en räd 1963.

I dag är platsen ett museum och den nya permanenta Sverigeutställningen tecknar i bilder och texter hur relationen mellan Sverige och motståndsrörelsen i Sydafrika utvecklades från 1920-talet fram till de första fria valen 1994.

Där visas bland annat hur svenska civilsamhället krävde bojkott av sydafrikanska varor, men fokus ligger på statens roll och hur avgörande det var att svenska regeringen började stödja ANC finansiellt trots att organisationen terrorstämplats av bland annat USA och Storbritannien. 

– Det finansiella stödet var centralt, Sverige gav ANC massvis med pengar och gjorde det bland annat möjligt för ANC att öppna kontor över hela världen, berättar Samantha Horowitz som ansvarar för utställningen.

Enligt Samantha Horowitz var det svenska stödet under en period så unikt att från ett sydafrikanskt perspektiv blev Olof Palme själva symbolen för det internationella stödet till kampen mot apartheid.

– Men han skulle förmodligen protestera om han kunde höra mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".