Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Känsliga uppgifter har läckt ut från Försäkringskassan

Publicerat måndag 20 mars kl 15.07
Uppdaterat måndag 20 mars kl 19.54
"Systemet ska vara säkert"
(0:35 min)
Försäkringskassans sida ligger nere. Skärmdump från Försäkringskassan.se.
Skärmdump från Försäkringskassan.se.

Försäkringskassans självbetjäningstjänst "Mina sidor" stängdes efter att känsliga uppgifter läckt ut.

"Mina sidor" är en e-tjänst där man som privatperson kan starta och följa sitt ärende hos Försäkringskassan, och även ansöka och anmäla om de flesta ersättningar, till exempel sjukpenning, bostadsbidrag, aktivitetsstöd och föräldrapenning.

Under dagen hörde ett flertal personer hört av sig till myndigheten och berättade att de fått information som rörde andra personers ärenden, som personnummer, löneuppgifter och namn på andra barn.

Försäkringskassan stängde då ner tjänsten.

– Det berodde på en uppdatering av systemet. Vi brukar göra den här typen av uppdateringar ungefär var fjärde månad. I det här fallet var det något med cacheminnet som gjorde att den gamla informationen inte försvann, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan.

– Sedan har det skett någon form av komplikation som gjort att personuppgifter blandats med varandra, så när du gått in på ”Mina sidor” har du kanske sett mina löneuppgifter och så vidare.

Efter att felet hittats och åtgärdats öppnade tjänsten igen.

– Systemet ska vara säkert, men i det här fallet är det en mänsklig faktor och det är bara att beklaga, säger Makan Afshinnejad.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".