Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler falska eurosedlar i Sverige

Publicerat tisdag 21 mars kl 06.00
"Ingen euro i svensk handel"
(2:20 min)
En falsk 500 eurosedel i jämförelse med en äkta provsedel. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
1 av 2
En falsk 500 eurosedel (nederst) undersöks mot en äkta provsedel på NFC i Linköping. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Michael Johansson, förste forensiker på NFC i Linköping. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
2 av 2
Michael Johansson, förste forensiker på NFC i Linköping. Här med en falsk svensk tusenlapp från den nya sedelserien. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

I fjol utgjorde falska eurosedlar nästan hälften av den totala mängden av falska sedlar som undersöktes på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Orsaken tros vara flera internationellt aktiva förfalskarligor som är aktiva och en ökad handel med falska sedlar på nätet.

Michael Johansson är förste forensiker på dokumentanalys, Nationellt forensiskt centrum, NFC i Linköping.

– Euron tar en betydande del i anspråk av just sedelundersökningarna i Sverige, så är det.

I fjol utreddes 660 falska eurosedlar på NFC. På två år är det en ökning med över etthundratolv procent. Det totala värdet enbart på dessa sedlar motsvarar drygt en halv miljon kronor. 

Sedlarna har kommit in till polisen från olika växlingskontor i landet. Det innebär att de har upptäckts först efter att de har cirkulerat ute i handeln.

– Det är en betydligt större del sedlar som vi får in här som tillhör Euron. Och det är egentligen inte särskilt märkligt då Euron är en väldigt, väldigt stor och global valuta.

– Och det innebär att den valutan blir intressant för de professionella förfalskningsligorna som ägnar sig åt att förfalska sedlar i riktigt, riktigt stora volymer och över stora geografiska områden.

Även ärenden med andra förfalskade utländska sedlar har växt på NFC. Ett exempel är förfalskningar av den kinesiska Yuanen. Utredningarna har ökat gällande sådana sedlar med över sextio procent på två år.

 – Det verkar tyvärr som så att det är väldigt många svenska turister som kommer tillbaka som har varit i Kina och som har med sig sedlar hem och har blivit lurade i Kina. Och de har fått äkta sedlar utbytta mot falska

Och man ser nu en ny trend där organiserad handel med falsk valuta sker via internets mer ljusskygga delar, på det så kallade "Dark web".

Christian Söderström arbetar som kriminalinspektör vid Finanspolisen

– Om de kriminella stoppar ner pulver och droger i kuverten eller stoppar ned ett packe med falska sedlar som du har köpt, så är det är ”same-same” så att säga.

– Man undviker det här med kurirer och att du måste åka med förfalskade sedlar. Det är ju bara att skicka på postlådan.

I dag finns flera butiker i Sverige som frivilligt tar emot Euro som betalningsmedel. Och det faktumet kan uppmuntra till att fler falska eurosedlar kommer ut här.

– Om vi då skulle täppa till det här, och vi bestämmer oss i handeln att vi tar inte emot Euron längre, då finns det heller ingen anledning för en svensk kriminell person att beställa Euro till Sverige.

Och just den tanken får starkt stöd av Michael Johansson på NFC

– Det vore lämpligt att man övervägde att helt enkelt inte acceptera Euro, utländsk valuta, i handeln utan låta valutaväxlingskontoren hantera den kontrollen.

– Det skulle definitivt minska hotet från kvalificerade förfalskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".