Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckat myndighetssamarbete för Försäkringkassan

Publicerat tisdag 21 mars 2017 kl 14.46
"Vi har haft de här kunderna tidigare i våra system men inte vetat om det"
(1:24 min)
Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan.
Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan. Foto: Lotta Myhrén/SR

Satsningen mot grov organiserad brottslighet har lett till att Försärkringskassan de senaste tre åren upptäckt flera miljoner kronor som felaktigt betalats ut.

Tanken är att de 12 olika myndigheterna som ingår i samarbetet, bland annat Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Skatteverket och Polisen tillsammans, med utbyte av information, ska kunna hitta brottslighet som tidigare varit svår att upptäcka.

 – Det har gett oss helt andra möjligheter och verktyg till att utreda våra misstänkta bidragsbrott. Tillsammans med de andra myndigheterna så lägger vi pussel och ser vad finns det för delar som handlar om Försäkringskassan ansvar, att utreda misstänkta bidragsbrott. Vi har haft de här kunderna tidigare i våra system men inte vetat om det, säger Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan.

För Försäkringskasans del har det lett till 58 polisanmälningar de senaste tre åren. Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på över 20 miljoner kronor och besparingsbelopp, alltså bidrag som skulle fortsatt betalats ut om de inte upptäckts, på motsvarande 22 miljoner kronor.

Främst handlar det om ärenden som rör sjukpenning och sjukersättning. Resultatet av övriga myndigheters arbete kommer presenteras i slutet av mars.

Samarbetet har pågått sedan 2009 och utvecklats positivt menar Thomas Falk, inte minst genom en lagändring kring sekretessen som trädde i kraft förra året, som ger ökade möjligheter till utbyte av information mellan myndigheterna:

– Man kan väl säga att vi har ett mer systemperspektiv på arbetet nu tillsammans med alla 12 myndigheter som ingår i den här myndighetssamverkan, säger Thomas Falk på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".