Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Andelen behöriga lärare minskar

Publicerat tisdag 21 mars 2017 kl 18.06
"Vi har svårt att rekrytera behöriga lärare till vår grundskola"
(1:55 min)
Andelen behöriga lärare minskar i den svenska skolan.
Andelen behöriga lärare minskar i den svenska skolan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Andelen behöriga lärare minskar i den svenska skolan. I Ragunda kommun i Jämtland har knappt 43 procent av grundskollärarna lärarlegitimation och behörighet i minst ett av de ämnen som de undervisar i.

– Ja, vi har svårt att rekrytera behöriga lärare till vår grundskola. Vi är en liten inlandskommun som konkurrerar med större kommuner, och där går inte vi först i alla lägen, säger Tomas Blom, som är skolchef i kommunen.

Andelen behöriga grundskollärare i hela landet ligger på 71.4 procent mätt i heltidstjänster enligt siffror från Skolverket. Det här är en minskning med 1.3 procentenheter jämfört med året innan. Enligt Niclas Westin enhetschef på Skolverket hänger det i ihop med den stora flyktinginvandringen 2015.

– Vi har i storleksordningen 70 000 elever som har kommit in i skolsystemet de två senaste åren, och det har ökar behovet av fler lärare helt enkelt, och det vi ser är att det inte finns tillräckligt med lärare att tillgå, säger han.

Norbergs kommun i Västmanland, som har allra lägst andel behöriga grundskollärare, 42.7 procent med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne är också en av de kommuner i landet som tagit emot flest nyanlända, säger barn och utbildningschef Ingrid Nord.

– Vi har fler klasser, och gått från att vara två paralleller till att vara tre paralleller, och då krävs det fler utbildade lärare, och då är det hård konkurrens. Vi ligger nära både Fagersta och Avesta, och till Hedemora är det också pendlingsavstånd, och det är en hård konkurrens om de få utbildade lärare som finns, säger Ingrid Nord.

Andelen behöriga lärare varierar inte bara mellan kommunerna, utan även mellan skolformerna. I till exempel gymnasieskolan, är nästan åtta av tio lärare behöriga i minst ett ämne som de undervisar i. Inom grundsärskolan och gymnasiesärskolan saknar istället mer än åtta av tio lärare behörighet,

Läget är allvarligt, enligt Niklas Westin, enhetschef på Skolverket.

– Ja, ytterst riskerar det att få konsekvenser för kvaliteten i undervisningen förstås, säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin, säger att siffrorna visar att det är en stor brist på lärare, och att det är allvarligt.

– Vi måste se till att utbilda fler lärare, och det är därför den här regeringen bygger ut lärarutbildningen starkt nu, och det är därför vi sakapar fler vägar in i läraryrket, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".