Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik efter mord i Bromma

Publicerat onsdag 22 mars kl 10.21
Åklagarmyndighetens logotyp
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Åklagarna brast i utredningen mot 33-åringen som i somras misshandlade en kvinna till döds i Bromma, uppger Åklagarmyndigheten.

– Mycket talar för att man borde tagit ytterligare utredningsåtgärder, säger Kerstin Skarp.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp riktar kritik efter en granskning av två åklagares handläggning av ärendet där en kvinna i Bromma misshandlades till döds i somras.  

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes efter att en kvinna bosatt i Bromma polisanmält att hon blivit misshandlad av sin partner i slutet av maj förra året.

Men några dagar senare, den 30:e maj 2016 meddelade kvinnan att hon inte längre ville delta i utredningen och anhållandet av mannen hävdes.

Ytterligare några dagar senare, första juni valde man att lägga ner förundersökningen. Kvinnan blev strax därpå dödad av sin partner.

Beslutet om att häva anhållandet kan inte kritiseras anser vice riksåklagaren Kerstin Skarp eftersom det var en situation där flera bedömningar kunde ha gjorts. Däremot finns det anmärkningar på att en av åklagarna inte skaffat sig en egen helhetsuppfattning av utredningsläget när denne tagit över rollen som förundersökningsledare för dagen.

– Vi anser att åklagaren kunde ha tagit ett lite mer aktivt ansvar för förundersökningen och inte bara förlitat sig på informationen som givits tidigare,  säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

I beslutet om att lägga ned förundersökningen anser man att den andra åklagaren, som var ordinarie förundersökningsledare i fallet brustit i sitt ledarskap på ett sätt som inte varit acceptabelt.

– Mycket talar för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns, säger Kerstin Skarp.

Vad skulle du säga att det här har fått för konsekvenser?

– De två åklagarna kan inte hållas ansvariga för det som hände med kvinnan. Så jag kan inte spekulera i vad som skulle ha hänt om man hade tagit andra beslut.

Vad kommer det här innebära för de två åklagarna?

 – Det händer ingenting. Vi granskar det här endast för att se vad som har hänt och vad vi ska arbeta för att undvika i framtiden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".