Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om flytt av statliga jobb

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 14.40
Riksrevisionen: Underskattar kostnaderna för en omlokalisering
(1:48 min)
Alta i Nordnorge.
Alta i Nordnorge. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Det råder delade meningar om förslaget att flytta 10 000 statliga Stockholmsjobb till övriga delar av landet. Förslaget får starkt stöd från kommunerna medan myndigheter som Statskontoret, Ekonomistyrningsverket och Riksrevisionen är tveksamma.

– Vi anser att kommitténs betänkande inte utgör ett fullgott beslutsunderlag då man kraftigt underskattar kostnaderna för en omlokalisering, säger Riksrevisionens chefsekonom Robert Boije.

Riksrevisionen utvärderade 2009 flytten av Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket till Östersund och Karlstad och kom fram till att det kostade mer än förväntat samtidigt som myndigheterna blev mindre effektiva under flera år.

– Vi såg då i den här granskningen att endast en procent av befintlig personal valde att flytta med och att det tog väldigt lång tid att ersätta den kompetensen på de nya orterna.

75 förslag för att stärka landsbygden är det som nu varit ute på remiss där även förslag finns om till exempel en översyn av det kommunala skatteutjämningssystemet, särskilda landsbygdslån och att titta på möjligheterna att sänka arbetsgivaravgiften och införa statlig hjälp med studieskulderna för de som bor i 23 utpekade sårbara glesbygdskommuner.

Och hos många kommuner finns starkt stöd inte minst till att flytta ut 10 000 statliga jobb.

Britta Flinkfeldt är socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog som sett hur befolkningen minskat i årtionden.

– För det första tycker jag att vi ska använda begreppet återflytta. Om befolkningsmängden blir lite större så att vi får lite mer luft under vingarna då finns det en förutsättning för att vi kan börja gå åt rätt håll.

Men partikollegan och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht vill i dag inte ge besked om regeringen tänker gå på kommunernas eller några av de tunga myndigheternas linje eller vilka förslag som kan tänkas rymmas i den landsbygdsproposition som planeras till nästa år.

– Vi kommer ju göra en rejäl analys kring det här och titta på kostnader givetvis men också vilka effekter det får och det är ju ändå tvetydigt så att det finns ett behov av statlig närvaro ute i landet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".