Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstankar om svarthandel med köplatser för uppehållstillstånd

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 06.00
Lubna Mousa: Hon sade att det var en avgift, men jag kände att det var en muta
(2:37 min)
Lubna Mousa blev erbjuden att köpa sig före i kön.
1 av 3
Lubna Mousa blev erbjuden att köpa sig före i kön. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Radio
Hennes son Nader Deshli.
2 av 3
Hennes son Nader Deshli. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Radio
Stina Blomgren, journalist på SVT, intervjuar Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Amman.
3 av 3
Stina Blomgren, journalist på SVT, intervjuar Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Amman. Foto: Foto: Johny Karam

Svenska ambassaden i Amman utreder misstänkt svarthandel med kötider för möten på ambassaden inför familjeåterförening. Det kan Ekot och SVT Nyheter avslöja i dag.

Vi har träffat Lubna Mousa som fick ett erbjudande om att köpa sig före i kön av någon som utgav sig för att jobba för svenska myndigheter.

– Jag kände att det var en muta, men kvinnan jag pratade med sade att det var en avgift, säger Lubna Mousa.

Lubna Mousa, som flytt från kriget i Syrien, var i Jordanien när telefonen ringde. Samtalet gällde hennes ansökan om att tillsammans med barnen få återförenas med sin man, något dom har laglig rätt till eftersom hennes man som flytt vidare till Sverige fått ett permanent uppehållstillstånd.

Men kön till den intervju som först måste genomföras på ambassaden var lång, så lång att familjens äldsta son skulle ha hunnit fylla 18 år och då har man inte längre har rätt att följa med resten av familjen till Sverige.

Lubna Mousa ringde och mailade ambassaden flera gånger och bad om en tidigare tid. Hon kände sig desperat.

Då kom ett erbjudande från en person som ringde upp Lubna Mousa. Ekot och SVT Nyheter har tagit del av inspelningen av ett av samtalen.

– Madam Lubna, jag har framför mig pappren till din ansökan, säger kvinnan som ringer.

– Om du önskar att vi hjälper dig, för efter att jag har gått igenom din ansökan, såg jag att er son fyller 18 år och dessa hör till de som prioriteras här hos oss på ambassaden.

Lubna Mousa förstod snabbt att det fanns en hake. Kvinnan som utgav sig för att arbeta för Migrationsverket och ambassaden bad om en avgift. Lubna Mousa chockades av summan, som hon uppger var mer än 100 000 svenska kronor.

I det inspelade samtalet hörs hur kvinnan pressar Lubna Mousa på hur mycket pengar hon kan betala.

– Okej, men hur mycket kan du tänka dig att betala? frågar hon.

– Det här är enda sättet som vi ger lite prioritet.

Erik Ullenhag är ambassadör i Amman. När han får ta del av vår utskrift av det inspelade samtalet reagerar han starkt och säger att det är nya uppgifter för honom att det skulle handla om att någon utger sig för att jobba för dom. 

– Det är mycket allvarligt av den enkla anledningen att du inte ska kunna köpa dig före i kön för det första, och för det andra är det så att folk i det läget försöker tjäna pengar på någon i en utsatt situation. Vi har nolltolerans mot korruption och oegentligheter.

Erik Ullenhag betonar att ambassaden nu ska utreda uppgifterna från Ekot och SVT Nyheter.

Den senaste veckan har det dessutom kommit in andra uppgifter till ambassaden.

– Vi har fått uppgifter om att det ska finnas möjligheter att på något sätt komma före i kön genom att köpa sig en köplats, mer än så kan jag inte gå in på när vi har en pågående utredning, säger Erik Ullenhag.

Han vill inte gå in på detaljer om hur den misstänkta  handeln ska ha gått till men säger att uppgifterna kommit in via Migrationsverket.

För Lubna Mousa, hennes man och barnen, lyckades det lösa sig utan att dom betalade några pengar. Med hjälp av en vän i Sverige och många samtal till ambassaden, fick familjen en tid, precis före sonens 18-årsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".