Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Australiska förhör om sexövergrepp slut

Publicerat torsdag 23 mars kl 06.00
Journalist: Jobbigt att höra alla vittnesmål
(2:19 min)
Plakat utanför byggnad där förhör om sexövergrepp inom kyrkan i Australien.
1 av 2
Protestplakat utanför byggnaden där förhören om sexövergreppen hållits. Foto: Rick Rycroft/TT
Australiska journalisten Rachel Brown.
2 av 2
Det har stundtals varit svårt att höra alla vittnesmål, säger Rachel Brown som jobbar för Sydney Morning Herald. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

I snart fyra år har en statlig kommission i Australien kartlagt sexövergrepp inom kyrkan och ett antal statliga institutioner. Nu är förhören slut.

Över 6 500 anmälningar har lämnats in till de katolska och anglikanska kyrkorna och till Jehovas vittnen från människor som säger sig ha blivit utsatta.

I går avslutades förhören med den anglikanska kyrkan som också är den sista instansen att ge sin förklaring till det som hänt.

En av de sex domarna gav i sitt slutord ord för att de inte var helt nöjda med de svar de fått.

– Det finns ett starkt krav från allmänheten om att ni tar med er det som kommit fram här och gör något åt de problem som finns, sa domaren.

Att de sexuella övergrepp som begåtts både inom statliga institutioner men framförallt inom de olika kyrkorna började nå offentlighetens ljus i samband med att organisationen Broken Rites bildades 1993. Harvey som vi kan kalla honom var en av dem som varit med från början.

– Det vi främst fick fram och som vi jobbar med än i dag är hur kyrkan täckt upp och hållit de som begått övergreppen om ryggen, säger Harvey som vill vara anonym då han själv varit utsatt för övergrepp inom den katolska kyrkan.

Broken Rites arbete ledde till en större medvetenhet om vad som förekommit bakom stängda kyrkodörrar, både i Australien och andra länder runt om i världen inom främst den katolska kyrkan. I Australien ledde det till slut fram till att regeringen tillsatte kommissionen för att utreda vad som hänt och varför.

Till sitt starkaste vapen fick de det tvingade verktyget att alla som verkat som ledare inom institutionerna och kyrkorna tvingades komma och vittna.

Journalisten Rachel Browne på Sydney Morning Herald har följt kommissionens arbete och det har varit jobbigt att höra alla vittnesmål, säger hon.

– Vi har fått höra så många vittnesmål om hur det påverkat hela deras liv, och även hört från anhöriga till de som inte orkat längre och tagit sina liv, säger hon.

I december överlämnar kommissionen sin slutrapport till regeringen som kan leda till både lagändring och krav på kyrkan ska förbättra sitt arbete så att övergreppen tar ett slut och aldrig mer ska behöva hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".