Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

C vill stoppa skattehöjningar i budgeten

Uppdaterat torsdag 23 mars kl 16.33
Publicerat torsdag 23 mars kl 12.17
"Rimligt att göra om regeringen kommer med skatteförslag som är oacceptabla och
(2:26 min)
Alliansen
1 av 2
Alliansen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Centerpartiets ekonomiske talesperson, Per Åsling. Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Per Åsling, Centerpartiets ekonomiske talesperson. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Centerpartiet har beslutat om en ny skattestrategi som ska fälla delar av regeringens budgetförslag.
Enskilda delar ur regeringens budget ska brytas och fällas med hjälp av Sverigedemokraterna.

Det handlar bland annat om förslaget om utökning av den statliga skatten och ändringen av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag.
Det säger Per Åsling som är Centerpartiets skattepolitiska talesperson.

– Vi är rädda för att det är skatter som kommer att vara skadliga för landet och för jobben, det här är ett verktyg som finns inom budgetlagen och vi tycker att det är rimligt att använda det om regeringen kommer med skatteförslag som är oacceptabla och som skulle skada.

Centerpartiet vill utnyttja en möjlighet att när regeringens budget har lagts i höst, bryta ut ett antal skatteförslag som till exempel utökningen av den statliga skatten.

Detta ska göras i Riksdagen innan den ekonomiska ramen tas och med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Per Åsling säger att Centerpartiet inte kommer att söka stöd av Sverigedemokraterna innan beslutet fattas och att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna på det sätt som Moderaterna vill.

– Nej vi presenterar ett annat alternativ som innebär att vi inte hamnar i ett läge att behöva ha ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Ska Centerns förslag få majoritet i riksdagen krävs dock att övriga allianspartier ställer sej bakom och att Sverigedemokraterna röstar för det.

Det är partiet beredda att göra säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– De har till och med sagt att de inte vill vara beroende av oss. Men skulle de få verkställa ett sådant förslag är de hundra procent beroende av oss. Det är en slags retorik de använder men verkligheten ser annorlunda ut, säger han.

Liberalerna avvisar förslaget.

Kristdemokraterna och Moderaterna vill ha ett gemensamt förslag till alliansbudget i höst som tar ansvar för en helhet. Men Moderaterna är ändå berett att diskutera med Centerpartiet säger partiledaren Anna Kinnberg Batra:

– Centern tar viktiga steg till en gemensam alliansbudget. Det skulle vara det bästa därför då kan vi också genomföra politiken vi är för, inte bara ta en del som man är emot, säger hon.

Regeringen är förvånad över Centerpartiets nya skattestrategi det säger finansminister Magdalena Andersson:

– Annie Lööf och Centerpartiet måste förtydliga vad de menar. Hittills har Annie Lööf varit väldigt tydlig med att hon inte vill kasta ut Sverige i politisk kris och heller inte ge inflytande över den ekonomiska politiken till Sverigedemokraterna. Nu verkar hon plötsligt ha ändrat uppfattning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".