Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

BO: Migrationsverket måste bli bättre på barnutredningar

Publicerat fredag 24 mars kl 06.00
Vill ha bättre bemötande och kortare väntetid
(2:14 min)
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.
1 av 2
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT
16-årige Esmatholla Rahimi utanför Vallentuna gymnasium.
2 av 2
16-årige Esmatholla Rahimi utanför Vallentuna gymnasium. Foto: Erik Wikén/Sveriges Radio

Migrationsverket utreder inte barns skäl till asyl tillräckligt bra. Det skapar en rättsosäkerhet för många barn på flykt, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– När det gäller barn i familj så visar det barn och unga berättar för oss att de hörs i väldigt liten grad och det kan få effekter eftersom de kan ha egna asylskäl. De kan få helt irrelevanta frågor av typen: vad vill du bli när du bli stor, det har ju inget med vilka asylskäl man har att göra, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– När det gäller de ensamkommande hörs de förstås, de är ju ensamma så dem lyssnar man på. Men då gör man inte det på ett sätt som är anpassat till att man är barn och ung och där följer man inte alltid upp med frågor kring barns egna asylskäl, beskriver de barn som berättar om detta, säger Fredrik Malmberg.

BO har intervjuat drygt 600 barn som under de senaste två åren sökt asyl i Sverige. Och den bild som framkommer när barnen själva har fått beskriva mötet med Migrationsverket visar att det för många har varit en otrygg upplevelse, säger Fredrik Malmberg.

– Det finns till och med berättelser där barn har upplevt det så skrämmande att man tror att man ska bli fängslad efter samtalet. Man har inte känt sig trygg att berätta om det man har varit med om.

I rapporten lyfter också BO kritik mot långa väntetider innan asylutredningarna startar.

– Det vi tycker är allvarligt är att man har fått vänta så länge på att ens komma på et första samtal. Det här leder ju till psykisk ohälsa, stor oro, ryktesspridning bland barnen.

16-årige Esmatholla Rahimi är en av dem som väntat länge. Han kom till Sverige hösten 2015 och för honom tog det 16 månader innan han kallades till ett första utredningssamtal hos Migrationsverket. En tid då det har varit svårt att fokusera tankarna berättar han.

– Jag orkar inte lyssna under lektionerna i skolan. Jag tänker hela tiden på vad som ska hända med mitt liv.

Nu vill Barnombudsmannen införa en tidsgräns på max två månader för start av asylutredningar som rör barn. Dessutom vill man inrätta barnanpassade utredningsenheter på Migrationsverket med särskilt utbildade utredare för att säkerställa att barns rättigheter efterlevs.

För 16-åriga Esmatolla fortsätter väntan på besked om uppehållstillstånd. Men framtidsdrömmarna finns ändå där.

– Jag vill först gå ut gymnasiet och sedan vill jag bli polis. Det är det jag hoppas på, säger Esmatholla Rahimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".