Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister svarar på kritiken från Barnombudsmannen

Publicerat fredag 24 mars kl 19.03
Åsa Regnér (S): Ser gärna över förslaget med tidsbegränsade asylutredningar
(2:09 min)
Åsa Regnér jämställdshetsminister
Åsa Regnér (S) Foto: Claudio Bresciani / TT

Inför en tidsgräns för start av asylutredningar som rör barn, skriver Barnombudsmannen i sin årsrapport.

– Jag ser gärna över det förslaget, svarar barnminister Åsa Regnér (S).

– Jag har själv träffat barn, som är med i den här rapporten och andra, som kom under 2015 och det här är en återkommande fråga och jag förstår verkligen att de långa väntetiderna är plågsamma, särskilt om man inte riktigt förstår processerna. Det är en fråga som Migrationsverket arbetar med, att förkorta handläggningstiderna, säger barnminister Åsa Regnér.

Barnombudsmannen föreslår en tidsgräns om max två månader för start av asylutredningar för barn. Vad tänker du om det?

– Jag ser gärna över det förslaget som har kommit här, jag tycker att det viktigaste är att man förkortar processerna och att man förklarar vad som händer för ett barn så att den här väntan känns rimlig, säger Åsa Regner.

I Barnombudsmannens rapport, som bygger på intervjuer med över 600 barn som sökt asyl i Sverige under de senaste två åren, framkommer också kritik mot Migrationsverkets utredningar av barn. Barnombudsmannen menar att man inte utreder barns asylskäl tillräckligt väl och ibland inte ens intervjuar de barn som kommit hit med familj.

– Just de uppgifterna känner vi igen från våra egna uppföljningar. Att vi både med barn i familj och ensamkommande barn har haft svårt att få utredningarna så bra som vi skulle vilja ha dem. Jag skulle säga att barn i familj har varit ett större problem egentligen än de ensamkommande barnen men där finns absolut ett förbättringsarbete, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Barnombudsmannen föreslår att man bör återinföra barnanpassade utredningsenheter på Migrationsverket. Hur ser du på det förslaget?

– Det förslaget är lite konstigt för vi har redan barnanpassade utredningsenheter. Problemet är när det kommer så många, man måste ha en respekt för storleken och den utmaning som vi stod inför. Vi har förstås försökt ha specialistenheter som jobbar med detta. Men vi ser också att om vi ska hinna med så snabbt arbete som alla, inklusive Barnombudsmannen, vill så kommer det bli svårt, säger Fredrik Beijer.

– Jag tror att det handlar om att kompetensförsörja våra medarbetare ännu bättre än vi lyckats med generellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".