Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet sjukskrivna med psykisk ohälsa har fördubblats

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 16.06
"Arbetsgivaren har ett stort ansvar"
(1:19 min)
psykisk ohälsa
1 av 2
Foto:TT
Lars-Åke Brattlund försäkringsdirektör på Försäkringskassan
2 av 2
Lars-Åke Brattlund försäkringsdirektör på Försäkringskassan Foto: Helena Nordenberg / Sveriges Radio

Antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser har mer än fördubblats mellan åren 2011 och 2016, visar nya siffror från Försäkringskassan. Stress och ett förändrat arbetsliv är några av orsakerna bakom den kraftiga ökningen.

– Arbetsgivaren har ett mycket stort ansvar. Arbetsgivaren är ansvarig för sin personal och framför allt för att se till att ha en arbetsmiljö som gagnar hälsa, säger Lars-Åke Brattlund till Ekot.

Antalet psykiatriska diagnoser utgör nu 45 procent av alla pågående sjukskrivningar. De regionala skillnaderna är stora, Dalarna har högst andel psykiatriska diagnoser medan Norrbottens län har lägst andel. Kvinnor är de som är mest drabbade och i slutet på 2016 var 49 procent av de sjukskrivna kvinnorna i landet inte på jobbet på grund av en psykiatrisk diagnos. Lars-Åke Brattlund igen:

– Vi ser väldigt tydligt att inom de yrken som kvinnor dominerar, som inom kontaktyrken, inom vården och äldreomsorgen och inom läraryrkena, är risken att drabbas av psykisk ohälsa mycket större. Så det känns som att det är en branschutmaning, säger Lars-Åke Brattlund.

I dag är drygt 197 000 människor sjukskrivna, totalt sett. Sjukfrånvaron ligger inte på någon exceptionellt hög nivå om man ser det ur ett längre perspektiv. Det som är anmärkningsvärt är ökningen av de psykiatriska diagnoserna som är den vanligaste sjukskrivningsorsaken sedan 2014.

– Vi tror inte att det finns någon magisk formel. Man måste gå in på arbetsmiljön på varje arbetsplats, säger Lars-Åke Brattlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".