Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna Kinberg Batra tar på sig ansvaret för opinionskrisen

Publicerat lördag 25 mars kl 10.54
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg
(3:00 min)
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: Linn Malmén/TT

– Vi har mycket arbete kvar innan vi kommer ur det här. Och det ansvaret är ytterst mitt.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra var tvungen att ta upp det sviktande partistödet i talet på partimötet i Karlstad.

Hon försvarar också det kritiserade SD-utspelet.

Pressade moderatpolitiker från kommuner, landsting och regioner har i veckan fått tugga i sig flera opinionsmätningar som visat att Moderaterna inte längre är Sveriges näst största parti.

– Vi brukar få energi när vi samlas i Karlstad och den behöver vi och ska använda nu, säger Kinberg Batra i sitt öppningstal på partiets kommundagar med partiets dåliga opinionssiffror i åtanke.

Kinberg Batra vill ge landet en ny regering 2018.

– Men Sverige behöver regeringsalternativ som tas på allvar. Finns det frågetecken om det måste vi räta ut dem. Det gjorde vi inte tillräckligt förrän den 19 januari i år.

Det var då hon gav beskedet att Alliansen bör lägga en gemensam budget redan nu och att isoleringen av SD ska brytas. Många har hävdat att det var just detta besked som skapade oklarhet och osäkerhet, vilket märktes när TT ringde runt till partiets länsförbund.

– De senaste veckorna har varit tuffa. Vi får fortfarande frågor om vad vi menar. Ansvaret för att vi får så mycket frågor om det är ytterst mitt. Men jag har sagt något både enkelt och tydligt: Vi moderater vill genomföra vår politik. Och vi tänker inte avstå från att driva och söka stöd för den. Det är inget att skämmas över — det är jag stolt över, säger Kinberg Batra.

Om samarbete i riksdagen säger hon att det händer att Vänsterpartiet röstar som Moderaterna.

– Det händer att vi pratar med varandra innan och yrkar på samma formuleringar. Det kan man kalla samarbete om man vill. Men inte vid något enda tillfälle har det rört mitt hjärta till vänster. Inte vid något tillfälle har det fått mig att glömma eller vilja förringa kommunismens brott mot mänskligheten, få mig att tänka tanken att Fidel Castro skulle vara en hjälte eller tro att det är ett parti man kan regera ett land med. Det är det inte.

– Och låt mig vara mycket tydlig: Det är inte Sverigedemokraterna heller.

Moderatledaren säger att partiets viktigaste vallöfte är att "hela Sverige ska jobba":

– Det kräver att vi vågar sätta tydliga mål och göra hårda prioriteringar.

Kinberg Batra lyfter särskilt den stora klyftan mellan inrikes och utrikes födda när det gäller sysselsättningen och kommer med ett löfte:

– Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes födda och utrikes födda ska halveras till år 2025.

Ett annat mål som hon levererar gäller antalet nya jobb.

– Målet ska vara att Sverige ska kunna skapa 500 000 nya jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".