Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag och ordning toppar medierapportering

Publicerat söndag 26 mars 2017 kl 05.23
Ekonomi och arbetslöshet har kommit i skymundan
(2:22 min)
Man med glasögon.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Foto: Adam Ihse/TT

Brottslighet blir en allt viktigare fråga i medierna och under början av året var lag och ordning den politiska fråga som oftast toppade de stora medierna, visar en Sifo-undersökning. Den utvecklingen påverkar nu partierna, menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

– Det är viktigt för dem att ha en åsikt. Det är också viktigt att de stärker sin position i de här frågorna. Har man inte det – då har man inga svar på de frågor som väljarna tycker är viktiga.

– Vi vet också att lag och ordning inte bara är på första plats bland toppnyheterna utan också har ökat bland människor både vad gäller oro men också i prioriterade frågor, säger Toivo Sjörén.  

Sifo har för Ekots räkning undersökt vilka nyheter med politisk koppling som legat på de stora tidningarnas förstasidor och nämnts i de stora etermediernas inledande rubriker.  

Under andra halvan av januari och i februari var alltså lag och ordning vanligast, följt av utrikespolitik, det politiska spelet och försvar.  

De många dödsskjutningarna och rapporteringen kring dem är en förklaring.  

Vad gäller utrikespolitik och försvar fick dessa frågor extra fokus i början av året på Folk och försvars rikskonferens och de svenska och ryska utrikesministrarnas möte i Moskva. Men de frågorna har också blivit allt hetare de senaste åren.  

– Det handlar om det ökade fokuset på Östersjön – väldigt mycket med rysk upprustning och ryskt agerande också och då har de frågorna kommit i fokus, säger Toivo Sjörén.  

Normalt viktiga frågor som ekonomi och arbetslöshet har kommit i skymundan, sannolikt beroende på den goda ekonomiska utvecklingen, tror Toivo Sjörén.  

Tittar man på rapporteringen kring partier och partiledare, får som väntat statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra mest uppmärksamhet. Men sedan har rangordningen ändrats.  

2016 kom Miljöpartiets Gustav Fridolin trea och Liberalernas Jan Björklund fyra. Nu hamnar Centerns Annie Lööf på tredje plats, tätt följd av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.  

Toivo Sjörén är inte förvånad över Lööfs ökning. 

– Under sista tiden har Centerpartiet i sig ökat väldigt kraftigt i opinionssiffrorna och det blir automatiskt så att partiledaren kommer i fokus.

Centerpartiet är också enda parti som i genomsnitt omnämns i positiva ordalag – något som sannolikt beror på att nyheterna till stor del handlat om partiets opinionsuppgång.

Mätningen visar också att Sverigedemokraterna är det parti som oftast nämns i sociala medier, trots att partiet inte är störst i opinionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".