Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

23-årig man död vid militärövning

Publicerat måndag 27 mars kl 07.23
Regementschef: Bandvagnen ska inte köra på is
(13 min)
Mikael Frisell, chef för Militärregion Nord och en bärgningsbandvagn 90.
Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten.

Den typ av bandvagn som den omkomne 23-åringen körde ska enligt reglementet inte köra på is och blötmark. Varför fordonet ändå rörde sig i området ska nu utredas, enligt Försvarsmakten.

Olyckan skedde vid 22.30-tiden på söndagskvällen, vilket Norrbottenskuriren först berättade om. Fordonet gick genom isen vid sjön Lule-Altervattnet söder om samhället Brännberg i Bodens kommun.

Vid en presskonferens som Försvarsmakten höll på måndagen i Boden framhölls personalens räddningsinsatser.

– Krisledningsgruppen har jobbat hela natten och gjorde heroiska insatser, säger Mikael Frisell, chef för Militärregion Nord.

Det är Mikael Frisell som är ansvarig för operation Vintersol där den avlidne militären ingick. Olyckan skedde vid 22.30-tiden på söndagskvällen, vilket Norrbottenskuriren först berättade om. Fordonet gick genom isen vid sjön Lule-Altervattnet söder om samhället Brännberg i Bodens kommun.

Det finns säkerhetsbestämmelser om att man inte ska köra på is, men varför bandvagnen ändå rörde sig i det aktuella området återstår enligt Försvarsmakten att ta reda på.

– Man ska inte framrycka på blöt mark och is, säger Frisell.

Mikael Frisell betonar att samarbetet mellan polis, räddningstjänst och personal på platsen fungerade bra, enligt Mikael Frisell. Under svåra förhållanden i mörkret bärgades fordonet, ett arbete som var avslutat vid tretiden i natt.

De anhöriga underrättades vid fyratiden på måndagen.

Stort fokus har nu varit på räddningsarbete och krishantering och hur Försvarsmaktens arbete nu ska gå vidare, uppger Mikael Frisell.

Två förare fanns i fordonet, varav den ena var den omkomne 23-åringen, som var deltidsanställd inom försvaret.

Vid presskonferensen ställdes frågor om varför det inte fanns lufttuber med i bandvagnen, något som också återstår att utreda närmare enligt Mikael Frisell.

– Vi har haft personal som försökt få ut individen, personalen har gjort en heroisk insats, de har gjort allt de har kunnat, säger Mikael Frisell.

När ett fordon av den här typen sjunker bildas en omfattande issörja vilket försvårade arbetet ute på platsen. Det var bara kranen som syntes ovanför vattenytan vilket innebär att nästan hela fordonet låg under vatten, i bäcken där det gick ned.

I det närmaste skedet ska personal och anhöriga nu tas om hand, uppger, Mikael Frisell.

Övningen fortsätter dock, kompanierna är underrättade.

– Så att man får jobba vidare med det som man är anställd för, säger Frisell.

Fordonet som 23-åringen omkom i är av typen bärgningsbandvagn 90.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".