Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressat Ericsson gör miljardnedskrivningar

Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 08.30
Försöker skappa ett lönsamt företag
(1:45 min)
Ericsson.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Affärerna utvecklas sämre för Ericsson, som tvingas till miljardnedskrivningar. Nu gör vd Börje Ekholm om organisationen för att rädda bolaget.

Analytikern Joakim Bornold ser en nyemission rycka allt närmare.
Vid en telefonkonferens återkommer Börje Ekholm flera gånger till att förbättringarna för Ericsson framöver ska komma via bättre intern effektivitet.

Han räknar med att lönsamheten, rörelsemarginalen, ska förbättras redan nästa år och fördubblas efter 2018 från dagens nivå.

Men just nu ser det rätt dystert ut för bolaget. Kundkontrakt som har utvecklats negativt pressar Ericssons resultat. Bolaget tvingas till avsättningar på 7—9 miljarder kronor under första kvartalet.

Ericsson gör också nedskrivningar av tillgångar som påverkar rörelseresultatet med 3—4 miljarder kronor. Nedskrivningarna påverkar inte kassaflödet.

Snabba förändringar

Bolaget skriver samtidigt upp kostnaderna för besparingar och omstruktureringar för i år. Tidigare har Ericsson talat om tre miljarder kronor 2017. Nu säger bolaget att det kommer att landa på 6—8 miljarder kronor, på grund av att förändringarna genomförs snabbare än man tidigare tänkt.

Sammantaget kan allt det här belasta första kvartalets resultat med upp till 15 miljarder kronor.

Uppgifterna kommer inte helt oväntat, tycker Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet och som följer Ericsson som bolag. Men han slås ändå av storleken på nedskrivningarna av kundkontrakt.

- På en redan svag marknad är det Ericsson som går sämst. Och det verkar som om Nokia tar marknadsandelar. Och kineserna är ju tuffa konkurrenter, säger han.

Stuvar om

Ericssons verksamhet ska organiseras på ett nytt sätt med tre huvudsakliga affärsområden: networks, digital services och managed services samt två separata enheter för medieverksamheten. Dagens tio geografiska regioner görs om till fem marknadsområden.

Vd:n gör också flera förändringar i företagsledningen. Dagens två nivåer, koncernledning och den globala ledningsgruppen, ersätts av en ny koncernledningsgrupp.

"Den nya organisationen kommer att göra oss mer effektiva, snabbfotade och kundfokuserade", skriver Börje Ekholm.

Ericsson har nu en jättetuff period framför sig. Det lär komma mer sparpaket och kanske behövs mer pengar från ägarna, anar Joakim Bornold.

– Förut har det känts som om en nyemission ändå har varit ganska avlägsen, men den kommer nu allt närmare, säger Bornold.

Ericsson föll två procent direkt när Stockholmsbörsen öppnade. Nedgången mattades av efter någon minut, men aktien faller i den tidiga handeln mest av storbolagens på en svagt stigande börs.

En Ericssonaktie handlas just nu för runt 58 kronor. För ett år sedan kostade en aktie cirka 80 kronor. I början av november i fjol var den nere under 44 kronor.

Fakta: Ericssons krisår

25 Juli 2016: Den kritiserade vd:n Hans Vestberg sparkas. Bolaget får kritik när man meddelar att det kan ta flera månader att presentera en ny vd.

4 Oktober 2016: Ericsson meddelar nedskärningar med 3 000 tjänster i Sverige i ett stort sparpaket.

12 Oktober 2016: Företaget vinstvarnar för tredje kvartalet och aktien faller med 15 procent.

26 Oktober 2016: Ingenjören och Investors förre vd Börje Ekholm presenteras som ny vd från och med januari.

26 Januari 2017: Ericsson redovisar ett kraftigt försämrat resultat för fjärde kvartalet. Förlusten före skatt landar på nästan en miljard kronor.

28 Mars 2017: Bolaget tvingas till avsättningar på 7-9 miljarder under första kvartalet. Stora förändringar i företagsledningen aviseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".