Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationellt arbetsmiljöcentrum föreslås

Publicerat tisdag 28 mars kl 12.10
"Det handlar om att kartlägga arbetsmiljön systematiskt"
(1:23 min)
Regeringens utredare föreslår att det inrättas ett nytt nationellt arbetsmiljöcentrum
Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens utredare föreslår att det inrättas ett nytt nationellt arbetsmiljöcentrum för att samla och sprida kunskap om arbetsmiljön med placering i Stockholm. Centret ska inte bedriva egen forskning.

– En viktig del i arbetet kommer att vara att sammanställa kunskap till myndigheter, till arbetsmarknadens parter, det handlar om att kartlägga arbetsmiljön på ett systematiskt sätt, och följa trender, vilket inte minst är viktigt i dag säger utredaren Maria Stanfors, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

En viktig uppgift enligt henne blir att utvärdera arbetsmiljöpolitiken, något som inte har gjorts tidigare. För ungefär 10 år sedan lade den dåvarande borgerliga regeringen ner Arbetslivsinstitutet. Nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att det var en nod för arbetsmiljökunskap som då försvann. Hon bad därför om förslag på ett nytt centrum för den här typen av kunskap.

Utredaren Maria Stanfors föreslår att i dag ett arbetsmiljöcentrum placeras antingen som en särskild inrättning på Stockholms universitet, eftersom det där enligt henne finns starka forskningsmiljöer med relevant kompetens. En annan variant är en ny myndighet som placeras i Stockholm med egen generaldirektör.

Utredaren förslår också att man till centret knyter ett vetenskapligt råd med forskare  och en referensgrupp med representanter från andra myndigheter och arbetsmarknadens parter.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ambition är att inrätta ett center av det här slaget.

– Nu skall vi naturligtvis lyssna på remissinstanserna innan regeringen slutligt tar ställning, men vi behöver också ett centrum för utvärdering och samla kunskapen kring detta. Det har fattats oss ett sådant centrum, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".