Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekobrotten blir allt mer avancerade

Publicerat onsdag 29 mars kl 05.00
Ekobrottsmyndigheten vill bland annat kunna få ut kontouppgifter snabbare
(1:32 min)
Eva Håkansson, chef på Ekobrottsmyndigheten
Eva Håkansson, chef på Ekobrottsmyndigheten Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den ekonomiska brottsligheten bli allt grövre och Ekobrottsmyndigheten vill därför ha ett bättre samarbete med andra myndigheter och banker.

Till exempel måste det gå snabbare att få ut kontouppgifter från en bank för att kunna följa kapitalströmmar.

– Det är absolut vitalt för oss att kunna ha kontoutdrag, snabbt och digitalt. Och så ser det inte ut i dag, säger EBM:s chef Eva Håkansson vill snabbare få ut uppgifterna.

Varför inte det?

– Nej, vi har inte det kravet på bankerna i dag och vi har inte riktigt de systemen som stödjer det.

Enligt de nuvarande reglerna tvingas Ekobrottsmyndigheten vänta på pappersutskrift från banken - något som kan ta lång tid.

Ett annat samarbete som kan bli bättre är med Bolagsverket, som ofta ser kriminella upplägg i ett tidigt skede, men som inte har ett brottsbekämpande uppdrag.

Telefonavlyssning är också ett område där brottsbekämparna hamnat på efterkälken.

– När vi ska avlyssna allvarlig brottslighet så måste vi be om tillstånd för att avlyssna en telefon, medan man byter telefon väldigt frekvent. Det skulle vara bättre om man kunde avlyssna en person, för det är ofta personerna som är nyckelspelare i de här uppläggen.

I sin årsrapport för 2016 konstaterar Ekobrottsmyndigheten att ekobrotten blir allt mer avancerade. Av de 6 000 ärenden som kom in till myndigheten i fjol, var det 200 fall som slukade hela 40 procent av myndighetens utredningsresurser.

– Då kan det vara sammansatt brottslighet. Det kan finnas narkotika, vapen, människosmuggling, men det finns också ett bolag med. Och det är kanske det enklaste sättet att gå på bolaget, säger Eva Håkansson, chef på Ekobrottsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".