Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Zaida Catalán – politikern som sadlade om

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 11.50
Gustav Fridolin och Zaida Catalán från tiden från Gröna Ungdom
1 av 3
Gustav Fridolin och Zaida Catalán från tiden från Gröna Ungdom Foto: Peter Lydén /TT
Zaida Catalán, miljöpartiet
2 av 3
Foto: Bertil Ericson / TT
Zaida Catalán.
3 av 3
Foto: , Sören Andersson/TT

Svenska Zaida Catalán har dödats under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Catalán var i början av 2000-talet språkrör för Grön Ungdom, men lämnade politiken för att arbeta med mänskliga rättigheter i EU- och FN-regi.

Zaida Catalán föddes år 1980, med en mamma från Stockholm och en pappa som kom som politisk flykting från Chile till Sverige på 70-talet.

Vid två års ålder lämnade hon och familjen Stockholm för att flytta till Småland, där hon växte upp nära naturen.

Redan från tidig ålder väcktes ett intresse för djurens rätt, och vid 14 års ålder skrev hon sin första artikel i en djurrättstidning.

Catalán har i intervjuer sagt att hon till en början drogs åt Ung Vänster, men att hon till slut bestämde sig för att engagera sig i Miljöpartiet och ungdomsförbundet Grön Ungdom.

Pappans engagemang för de demokratiska fri- och rättigheterna i Chile var en inspiration, sade hon.

Strax efter millenniskiftet intervjuades hon av Aftonbladet, och hon beskrev sig då som en feminist, miljökämpe, vegan och hälsokostare.

Vid tidpunkten studerade hon till jurist på Stockholms universitet och närde, enligt egen utsago, drömmen om att bli miljö- och djurrättsjurist.

I början av 2001 blev Catalán språkrör för Grön Ungdom. Det var en post hon skulle inneha under fyra års tid. Vid tillfället sade hon att hennes hjärtefrågor skulle prägla Grön Ungdoms arbete.

– Jag vill radikalisera Miljöpartiets politik. Jag vill arbeta för djurens rättigheter och för en levande planet i den meningen att jag vill jobba hårt med miljöfrågor.

Under sitt första år som språkrör hamnade Zaida Catalán i blåsväder efter ett uttalande i Sydsvenska Dagbladet.

I ett resonemang om djurens rätt i samhället sade hon att "en gris har lika stor intelligens som ett förståndshandikappat barn".

Uttalandet skapade ilska hos föräldraföreningar och organisationer, som bland annat sade att jämförelsen lät "som en tillbakagång till 40-talet".

Catalán förklarade senare sitt uttalande för Ekot och sade då att hon hade förståelse för den kritik som riktats mot henne.

– Det handlade aldrig om att nedvärdera de förståndshandikappade. Det handlade om att uppvärdera djuren till människors nivå, sade hon.

Under två års tid var Zaida Catalán språkrör tillsammans med Gustav Fridolin.

Han säger till Ekot att han minns henne som en väldigt intelligent person som kämpade för rättvisa och feminism – och att hon kunde leverera dräpande kommentarer. Hennes drivkraft var att göra världen till en rimligare plats, säger han.

– Hon vägrade vara en av de som sa att saker och ting skulle bli bättre. Hon ville använda sin tid till att saker och ting faktiskt blev bättre, säger Gustav Fridolin.

Catalán var vid flera tillfällen skarpt kritisk mot det egna partiet, och efterlyste en mer feministisk politik.

Efter fyra års tid som språkrör i ungdomsförbundet tackade hon år 2005 nej till omval och lämnade över till en ny ledarduo.

– Jag tackar för mina fyra år som språkrör och fortsätter nu mitt engagemang i Miljöpartiet, sade hon i ett uttalande då.

2006 aspirerade Catalán på att komma in i riksdagen som Miljöpartiets radikalaste feminist, som hon själv kallade sig.

– Jag aspirerar på att komma in i riksdagen som partiets radikalaste feminist och fanbäraren för motståndet mot storebrorssamhället, sade hon.

Valet slutade med att Sverige fick en borgerlig regering och att Miljöpartiet fick 19 mandat i riksdagen.

Catalán blev jurist och politisk sekreterare på Miljöpartiets riksdagskansli och valdes in i kommunfullmäktige i Stockholm.

Hon stod senare på femte plats på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet, men trots framgångar för MP i valet kom hon inte hela vägen till Bryssel.

Från att en gång ha varit EU-motståndare sade hon då att hon gjort samma resa som partiet, att det "går inte att vara emot EU i dag".

I slutet av 2010 lämnade Zaida Catalán jobbet som jurist i Miljöpartiets riksdagsgrupp för att arbeta åt EUPOL, EU:s polisinsats i Kongo.

Uppdraget var att åka till Goma i de östra delarna av landet, som expert på sexuellt våld.

Till Jusektidningen sade hon då att hon hade gjort allt inom politiken förutom att vara EU-parlamentariker eller ha en riksdagsplats, och att hon ville gå vidare där hon kunde utvecklas.

– Jag förstår att det är tuffa omständigheter som råder där nere för alla, det kommer att vara tufft att få uträtta något bra, så är det i konfliktområden, sade hon.

Zaida Catalán hann med flera internationella uppdrag i oroliga regioner, bland annat i Afghanistan, på Västbanken och i Kongo-Kinshasa, där hon utbildade rättsväsendet i genusfrågor.

I slutet av 2015 befann hon sig i Kabul och upplevde ett självmordsdåd på nära håll, men klarade sig oskadd.

"Jag kände hela byggnaden skaka, bombens djupa destruktiva kraft penetrerade in i kroppen. I ultrarapid såg jag glassplitter från fönstren komma flygande mot oss, alla deltagare hukade sig. Sen, tyst. Vi tittade på varandra. En kvinna grät. Jag tittade på rummet, lysrörsarmaturen hade fallit ner direkt framför mig, mirakulöst nog utan att nudda vid oss", skrev hon i ett blogginlägg.

I början av 2017 befann hon sig i Kongo-Kinshasa, i den södra Kasai-provinsen som är en av landets mest oroliga delar.

På uppdrag av FN:s särskilda expertgrupp skulle hon undersöka anklagelser om en massaker som ska ha begåtts av regeringsarmén.

Den 12 mars åkte hon, tillsammans med en amerikansk kollega och en kongolesisk tolk med en mopedtaxi, när de enligt vittnen blev stoppade på en bro av beväpnade män och fördes bort.

Natten mot onsdagen den 29 mars bekräftade FN och svenska UD att tre kroppar hittats i en grav i området. En av dem var Zaida Catalán. Hon blev 36 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".