Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna blåser till strid mot skattehöjningar

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 14.28
Björklund beredd ta hjälp av SD för att sänka (S)katt
(1:56 min)
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberalerna är inte beredda att stödja ett gemensamt förslag om alliansbudget i höst som Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha.

Liberalerna stödjer inte heller Centerpartiets förslag att bryta ut enskilda delar ur regeringens budget.

Istället vill Liberalerna att en riksdagsmajoritet, där Sverigedemokraterna ingår, gör gemensamma uttalanden mot förslag om höjd skatt på exempelvis flygresor, och om regeringen ändå lägger fram förslagen i höst kan det bli aktuellt med en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.

Det säger Liberlaernas partiledare Jan Björklund:

– Ja, det är ju kraftiga skattehöjningar som regeringen nu planerar att genomdriva på jobb och företagande och vi menar att det är negativt för Sverige.

– Därför tänker jag försöka samla en riksdagsmajoritet som uttalar att det inte ska ske och om regeringen ändå gör det till hösten, ja då måste regeringen räkna med att riksdagen kan komma att utkräva ansvar av ansvariga statsråd.

Ansvarigt statsråd kan vara finansminister Magdalena Andersson säger Jan Björklund.

Om Allianspartierna skulle fastna för att stödja Liberalernas förslag krävs stöd av Sverigedemokraterna för att få en riksdagsmajoritet.

Jan Björklund igen:

– Jag kommer att försöka samla allainspartierna och sedan får ju Sverigedemokraterna ta ställning till om de stödjer detta eller inte. det blir ju bara ett skarpt tillkännagivande om de gör det. Och gör de inte det, så blir ju de delansvariga för att släppa igenom skattehöjningarna.

Men kommer ni att kunna enas i alliansen, ni har ju helt olika förslag nu?

– Ja vi är ju eniga om att de här skattehöjningarna ska stoppas och sedan har vi olika typer av teknik i riksdagsarbetet för att göra detta. Och min förhoppning och min bedömning är att vi kommer att kunna enas om ett gemensamt agerande.

Jan Björklund säger att han förutsätter att regeringen kommer att dra tillbaka förslag om skattehöjningar på cirka sex miljarder kronor, om det står klart att en riksdagsmajoritet är emot förslagen. Exempelvis förslaget att fler ska betala statlig skatt genom att brytpnkten för statlig skatt inte flyttas upp. Men om regeringen inte backar är det stor risk för regeringskris:

– Det är ett skarpt agerande för att stoppa ytterligare skattehöjningar. Ytterst kan det så klart leda till en parlamentarisk kris, så är det.

Frågan är om Liberalerna istället skulle kunna söka samarbete med Socialdemokraterna för att få igenom sina krav:

– Ja, de kan ringa, jag kommer att lyfta luren, men det krävs alltså om vi ska göra upp om skatter, vilket vi har sagt att vi beredda till, så handlar det om en stor skattereform, med kraftigt sänkta skatter på jobb och företagande. Inte de här skattehöjningarna som regeringen nu har aviserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".