Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska EU-ministern bedrövad – och hoppfull

Publicerat onsdag 29 mars kl 16.39
Ann Linde i Studio Ett: "Inte så negativt som tidigare"
(18 min)
Ann Linde med en EU-flagga i bakgrunden
Handelsminister Ann Linde. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) känner sig bedrövad efter att Storbritannien formellt aktiverat utträdet ur EU på onsdagen. Samtidigt känner hon ett visst hopp efter att ha hört mjukare tongångar från Storbritannien om förhållandet till EU, säger hon till Studio Ett.

På onsdagen aktiverade Storbritannien formellt artikel 50 i Lissabonfördraget – vilket startar processen om ett utträde ur EU. Den brittiske EU-ambassadören Tim Barrow överlämnade ett brev som beskriver Storbritanniens syn på utträdet till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Efteråt kommenterade Tusk brevet, på ett sätt som har beskrivits som bedrövat. Tusk sade bland annat att det här inte var någon glädjens dag, varken för Bryssel eller för London.

– Det var som om en kärleksrelation gått förlorad. Han kan vara lite dramatisk ibland, men så här har jag inte sett honom tidigare, säger Ci Holmgren, Ekots reporter på plats i Bryssel.

EU- och handelsminister Ann Linde (S), delar Tusks känsla av bedrövelse, säger hon till Studio Ett.

– Jag delar naturligtvis den känslan. Det hade varit mycket bättre om Storbritannien stannat kvar i EU. Både för EU, Storbritannien och Sverige, säger Ann Linde.

Samtidigt, säger hon, känner hon sig mer hoppfull i dag än vad hon gjort tidigare. Storbritanniens premiärminister Theresa May talade under dagen flera gånger om att landet söker en "djup vänskap" med EU, och att man lämnar unionen, men inte Europa.

– Det var inte riktigt så negativt och ultimativt som hennes tidigare tal har varit. Nu var det mer att hon ville ha konstruktiva förhandlingar. Jag känner mig lite mer optimistisk vad gäller hur vi ska få igång förhandlingarna, säger Ann Linde.

Enligt henne är det viktigaste nu att få till stånd ett bra avtal för de svenskar som befinner sig i Storbritannien, och som undrar om de kommer att kunna stanna kvar i landet efter EU-utträdet eller inte. Och att också skapa samma klarhet för de britter som befinner sig i EU.

Något som kan vara en stötesten i förhandlingarna är hur mycket Storbritannien ska betala för skilsmässan från EU, säger Ann Linde.

– Där lär vi ha olika synpunkter. Det lär bli svårt, men det är viktigt att reda ut, säger hon.

En annan punkt som lär leda till diskussion – inom EU – är hur man ska fylla tomrummet i budgeten när Storbritannien drar sig ur den gemensamma kassan. Ann Linde säger att Sverige inte kommer att acceptera en dyrare EU-avgift.

– Nu måste man rätta mun efter massäck. Nu kommer budgeten att bli 13 procent lägre, det är ungefär den andel som Storbritannien betalar. Då måste vi minska det EU gör med lika mycket. Där blir det också förhandlingar, för där håller vi inte med varandra, säger hon.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade britternas utträdesansökan i dag med ett löfte om att förhandlingen om villkoren ska bli "rättvis och konstruktiv".

Samtidigt föreföll hon avvisa Storbritanniens premiärminister Theresa Mays vilja att både utträdet och parternas framtida relation ska förhandlas samtidigt. Merkel menade att förhandlingarna om medlemskapet måste avslutas helt innan framtiden kan diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".